Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2020 07:41

Зеленський прибрав Фокіна з переговорів про Донбас

— Жодного підтвердження, що між Україною та Росією йде війна, поки що я не бачу, — говорить перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі із врегулювання на Донбасі 87-річний Вітольд Фокін 29 вересня. Наступного дня президент Володимир Зеленський вивів його з Мінських переговорів.

Фокін працював у ТКГ із 18 серпня. Щоб припинити війну, потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще — всього Донбасу, казав. Був прем'єр-міністром України в 1990–1992 роках. Призначити його переговорником голові Офіса президента Андрію Єрмаку порадила подруга, співачка Марія Фокіна. Про це розповіла в програмі "Світське життя".

Рішення щодо нового заступника ухвалюватиме глава делегації Леонід Кравчук, каже Єрмак.

— Росію в Контактній групі представляють люди, які займаються окупованими територіями багато років. А ми ставимо Фокіна й Кравчука. Це спроба довести ситуацію до фарсу й згорнути цей формат перемовин. Або намагання піти на всі можливі поступки й завершити конфлікт якнайшвидше, — говорить аналітик Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко, 25 років.

— Андрій Єрмак і міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков далі можуть проштовхувати озвучені Фокіним пропозиції, лише іншими словами.

Москва робить ТКГ основним майданчиком для обговорення політичної складової Мінських домовленостей. Днями росіяни повідомили, що незаконно записували засідання. Через це порушення регламенту представники Організації з безпеки і співробітництва в Європі призупинили перемовини. Дата наступних не призначена. Росіяни йдуть на відкритий шантаж. До наступного офіційного засідання можуть відбутися закриті переговори між Києвом і Москвою — без міжнародних посередників. Залишитися сам на сам із РФ — найгірший сценарій.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський прибрав Фокіна з переговорів про Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути