Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2020 06:21

Зеленський головним викликом називає імпічмент Трампа

20 травня в американській газеті "Нью-Йорк таймс" з'явилася стаття президента України Володимира Зеленського. Це своєрідний звіт про перший рік на посаді. Пише про виклики, що стоять перед ним і країною.

Коли глава держави публікує статтю в одній із найвпливовіших газет світу — це намагання довести офіційну позицію держави. Роз'яснити її західним політикам.

У статті президент жодного разу не згадує Крим. Немає нічого про цю анексовану Росією територію, порушення окупантами прав людини на півострові. Жодного слова про прагнення України приєднатися до НАТО і Євросоюзу.

Першим головним викликом Зеленський називає імпічмент президента США Дональда Трампа: "Після моєї гонитви за рейтингами в індустрії розваг, що тривала більшість мого життя, достатньо було одного телефонного дзвінка, аби стати всесвітньо відомим. Історія з імпічментом була неприємна для мене. Через неї американська й міжнародна спільнота відволіклася від дійсно важливих для України проблем".

Імпічмент Трампу оголосили за незаконне припинення військової допомоги Україні та вимоги посприяти дискредитації політичного опонента Джозефа Байдена. Зеленський вважає — це погано, коли протягом трьох місяців впливові американці щодня говорили, що Україна є жертвою російської агресії, що вона союзник США й потребує американської підтримки? Якщо все це не важливе, то що важливе в розумінні президента?

Схоже, оточення Зеленського переконало його взяти участь в американській передвиборчій кампанії на боці Трампа. Це те, чого найбільше прагнула б Росія.

Якщо вирішили поставити на Трампа й республіканців, то на що розраховують? Що Трамп допоможе "просто перестати стріляти"? Може, й захоче допомогти, але на умовах Путіна. За час свого президентства Трамп скасував санкції проти трьох найприбутковіших компаній російського бізнесмена Олега Дерипаски, двічі сприяв підвищенню нафтових цін. Так, він погодився дати Україні протитанкові комплекси "Джавелін" з умовою не використовувати їх на полі бою. Погодився, бо тремтів від розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера. Готовий був робити будь-що, тільки б відвести від себе підозру у співпраці з Росією. Санкції проти російського газопроводу "Північній потік-2"? Їх запровадив не Трамп. В оборонний бюджет США їх запропонували внести демократи. Чи означає це, що Україні слід підтримувати Джо Байдена й демократів? В жодному разі. Україні слід триматись якнайдалі від виборів у будь-яких країнах, а тим більше в Сполучених Штатах Америки.

"Інший важливий виклик мого президентства — той, що я успадкував. Уже шість років Донбас перебуває в окупації незаконних збройних формувань, які підтримує Росія, — продовжує Зеленський.

— Коли я вступив на посаду, війна зайшла в глухий кут, а люди продовжували гинути майже щодня. Дипломатія — єдиний можливий засіб її вирішення. Ми відновили діалог із Кремлем. РФ віддала 24 українських моряків. Ми розвели сили на Донбасі. Обміни полоненими дозволили 131 українцю повернутися додому. Та все ж війна в Україні підриває безпеку й стабільність Європи. Ми потребуватимемо подальшої підтримки й допомоги союзників, щоб завершити її".

Я багато разів писав протести в різні медіа, що вони використовують термін "сепаратисти" замість називати речі своїми іменами — російські окупанти. Але чого хотіти від західних політиків і журналістів після того, як вони прочитають статтю президента України?

Зараз ви читаєте новину «Зеленський головним викликом називає імпічмент Трампа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути