середа, 09 січня 2013 00:00

Завданням урядовців залишається розкрадання

Цьогоріч національні економіки ще більше залежатимуть від примх світового ринку. Україні додає проблем те, що її еліта думає лише про самозбагачення. Це визначатиме розвиток нашої економіки найближчим часом, вважає економіст Борис Кушнірук, 46 років.

— Наша економіка залежна від експорту та цін на метал, — зазначає фахівець. — А вони залишатимуться низькими і попит буде слабким. Тож у нашій економіці спостерігатимемо або падіння, або нульове зростання. Та й це досягатиметься практично за рахунок однієї галузі — сільського господарства. Минула осінь і нинішня сніжна зима дають надію на добрий наступний врожай.

Українські підприємства в останні роки залучали значні кошти за кордоном. Багато боргів треба повертати нинішнього року. Це ж стосується й запозичень уряду. За рік золотовалютні резерви Нацбанку схудли на 7,5 мільярда доларів — до 24,5 мільярда на кінець року. Цьогоріч такого "проїдання" резервів дозволити собі не зможемо, бо це спричинить активне падіння національної валюти.

Курс гривні триматимуть і далі. Це означатиме неймовірно дорогі кредити для дрібного та середнього бізнесу — під 30-35 відсотків. Тобто грошей у реальному секторі економіки не буде, він руйнується. В таких умовах утримування курсу національної валюти можна порівняти зі штучним збиванням температури при застуді — в організму відбирають природні засоби боротьби з хворобою. 2013 року реальний сектор економіки будуть добивати.

Слід очікувати проблем із наповненням бюджету. Відповідно під великим сумнівом опиняться соціальні зобов'язання президентської команди на чолі з поки що віце-прем'єром Сергієм Арбузовим. Ця команда вміє зосереджувати навколо себе ресурси та майно, але не показала, що в неї є план виходу з кризи і що вона розуміє, як це робити. Тому завданням урядовців залишається продовження розкрадання бюджету та державних активів.

Є формальне погодження України з Міжнародним валютним фондом підвищити тарифи на компослуги й енергоносії. Тому тарифи населенню піднімуть. Але МВФ політично заангажована структура. Там погано ставляться до країн, де зростають авторитарні тенденції. Проблеми стосунків із МВФ можуть залишитися нерозв'язаними.

Загальна проблема нашої економіки залишається старою. Це — загальна монополізація. Монополісти не зацікавлені, скажімо, у встановленні лічильників газу й тепла в кожній оселі. Бо відразу стане ясно, що реальне споживання енергоносіїв значно менше. Це ударить по монополістах, вони не зможуть розраховувати на компенсацію за низькі тарифи. А ці ж хлопці прийшли, щоб заробляти гроші, а не проводити реформи.

Зараз ви читаєте новину «Завданням урядовців залишається розкрадання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути