неділя, 03 червня 2007 16:46

Спека впливає на всіх

Погоду в телевізійних новинах передають останньою. Це неправильно. Її прогноз, як на мене, зараз важливіший за політику. Бо ця спека й задуха заважає нам жити й приймати адекватні рішення. Здається, якби була нормальна, прийнятна для цієї пори року температура повітря, то й політичну кризу ми б уже подолали. А так у людей (а політики теж люди) плавляться мізки, їде дах, стаються інфаркти тощо.

Може, справді слід аналізувати дії та поведінку деяких вітчизняних політиків з огляду на високу температуру повітря? Тоді все стає більш-менш зрозумілим. Недарма лікарі попереджають: під час такої погоди слід бути обережними. Аби уникнути теплового удару, треба пити більше води, а не пива (воно збільшує навантаження на серце), частіше приймати холодний душ, вмикати кондиціонер — у кого він є.

Треба пити більше води, а не пива

У вагоні експресу Львів—Київ, яким я днями поверталася додому, той кондиціонер не працював. Через півгодини після відправлення потяга з моєю сусідкою почали творитися дивні речі. Молода жінка плакала, співала, бігала по вагону, штовхала пасажирів? Коли це через деякий час повторилося, провідниця викликала лікаря. Той уколов сусідці демідрол. Хвилин на двадцять вона заснула. А потім напад повторився з новою силою, ще й ще. На під"їзді до столиці жінку мусили прив"язати простирадлами до сидіння. За словами лікаря, що робив укол, то було схоже на напад шизофренії. Можливо, навіть перший у житті пасажирки. Психіатри кажуть: це могло статися через нервове потрясіння або й через спеку. Така погода погано впливає не тільки на фізичний стан людини. Фахівці говорять про загострення психічних хвороб, збільшення випадків суїциду. Щоправда, стверджують, що це не стільки від спеки, скільки від сонячної активності? У Києві мою попутницю зустрічав чомусь міліціонер, а не психіатрична допомога.

Міліція зараз активізувалася — і не тільки на стадіоні. Хлопці у броньованих жилетах приходили вночі до моєї подруги. Від задухи в її трирічної доньки сталася істерика. Вікна у квартирі були відчиненими, ось представники правопорядку, почувши плач малої, й прийшли рятувати її від знущання батьків.

Днями була у військовій учебці "Десна", що в Чернігівській області. І позаздрила солдатикам. Про них потурбувалися — змінили режим дня з огляду на спеку. Встають вони о п"ятій ранку, лягають о дев"ятій вечора. Мають довший обідній час, мало бувають на сонці. Кажуть, за той період ні в кого в частині не було теплових ударів. І з "дахом" у бійців усе гаразд. Цікаво, чи існує така профілактика від наслідків спеки у наших міліціянтів?

Зараз ви читаєте новину «Спека впливає на всіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути