Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2012 07:45

Заможні користуються пільгами найбільше

Розподіл пільг серед населення України дослідили в Інституті демографії та соціальних досліджень ім. Птухи. Що багатша людина, то більшими привілеями вона може скористатися, розповідає про результати економіст установи Людмила Черенько, 45 років:

— 10 процентів найбідніших українців отримують лише 2 відсотки пільг, тоді як 10 процентів найбагатших — 22 відсотки. Пільговиками є понад половину українців. Ми зіставили кількість пільг із прибутками 10 тисяч домогосподарств. У кожному другому живе принаймні одна особа, яка користується щонайменше однією пільгою.

Найпоширенішим привілеєм є безкоштовний проїзд у транспорті. Хоча, наприклад, сільські пенсіонери його майже не використовують. Популярними пільгами є субсидії на житлово-комунальні послуги, паливо та ліки. Маловикористовувані — на стоматологічні послуги, протезування зубів, санаторно-курортне лікування. Вони зазвичай недофінансовані. Надання цих пільг часто супроводжується корупцією. Схеми традиційні: на безкоштовне санаторне лікування мають право багато людей, а бюджетних путівок мало. Пільговики мусять чекати роками. Коли приходять, приміром, чорнобильці, їм кажуть: "У нас черга на п'ять років наперед, а коштів на район не було". Якщо путівки таки надходять, їх отримує той, хто "підмазав" кому треба.

Пільга — це законне право. Але ним потрібно ще вміти скористатися. Громадяни з хорошою освітою краще орієнтуються у своїх правах на привілеї, ніж малоосвічені. Це закономірність. Тому навіть щодо відомих речей потрібно проводити інформаційні кампанії, роз'яснювати людям їхні права.

Необхідно реформувати систему розподілу пільг. Вона має ефективно виконувати своє основне завдання — забезпечувати соціальний захист тим, хто його потребує. Коли більшість переваг працюють на заможних, схема не виконує своєї функції.

Зараз ви читаєте новину «Заможні користуються пільгами найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути