середа, 01 червня 2011 07:15

Закордонні фонди фінансують боротьбу з курінням чи передвиборну кампанію деяких партій?

— Як реагував би президент Ніколя Саркозі, якщо Каддафі заснував би у Франції якийсь фонд, який дискредитував би самого Саркозі й підривав державні підвалини? — запитує перший заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. — Звісно, Саркозі був би проти. Закордонні фонди не повинні втручатися у політику. Ми повинні відсікти їх від впливу на ухвалення політичних рішень у країні.

Іще напередодні помаранчевої революції депутати від КПУ і Партії регіонів пропонували запровадити більш жорсткий моніторинг роботи організацій, які існують на гроші зарубіжних фондів. Тоді цю ідею не реалізували. Відтоді вплив іноземних коштів на внутрішню політику країни зростає. Вважається, що чимало конфліктних ситуацій, зокрема і нещодавні зіткнення у Львові, фінансово підживлювали з-за кордону.

Зарубіжні гранти негативно впливають і на економіку країни. Одним із прикладів цього стала істерія навколо куріння. Вона призвела до того, що кожен четвертий кіоск продає контрабандні сигарети. Вважається, що американський Фонд Майкла Блумберга, який бореться із палінням, активно співпрацював з урядом Юлії Тимошенко. До речі, її Кабмін шість разів піднімав тютюновий акциз. Не виключено, що частина американських "антитютюнових" грошей через підставні, часто незареєстровані в Україні громадські організації пішла на виборчу кампанію екс-прем'єра.

Зараз цей фонд посилив фінансування своїх проектів в Україні. Офіційна причина — законопроект №5164, який забороняє поширювати будь-яку інформацію про сигарети. Спеціальна робоча група досі опрацьовує десятки поправок до нього. Але документ такий сирий, що важко повірити, що Фонд Блумберга виділяє кошти на нього. За підрахунками нардепа Тараса Чорновола, підтримку цього законопроекту обчислюють мільйонами гривень. Питання тільки в тому, чи не поповнять ці гроші виборчі фонди деяких партій на наступних парламентських виборах.

Активісти на гроші закордонних фондів намагаються провокувати людей на акції протесту. Офіційні цілі благі — прибрати рекламу тютюну. Але реклами сигарет немає ні на телебаченні, ні на радіо, ні на вулицях, ні у пресі. То може, розрахунок на те, що від гасел на захист здоров'я до політичних гасел — лише один крок?

— Проти тютюнокуріння слід діяти не забороною, а пропагандою культури здорового способу життя, — упевнений Михайло Чечетов. — Ми повинні зробити так, щоб не було нелегального виробництва і торгівлі сигаретами.

Зараз ви читаєте новину «Закордонні фонди фінансують боротьбу з курінням чи передвиборну кампанію деяких партій?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути