Ексклюзиви
субота, 04 серпня 2012 10:16

Закон про держзакупівлі дозволить крутити за корупційними схемами 250 млрд грн,

Президент підписав зміни до законів про держзакупівлі. Він дозволяє держпідприємствам розпоряджатися значними коштами без оголошення тендерів, скорочує процедуру проведення конкурсів тощо. Це дозволить крутити за корупційними схемами 250 млрд грн, уважають експерти.

— Зміни були ухвалені для того, щоб максимально акумулювати у ріках влади фінансовий ресурс для проведення передвиборної кампанії, — каже директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, 71 рік. — Кошти "вимиватимуть" передусім із місцевих бюджетів. Ніхто не контролюватиме, скільки грошей витрачатимуть на товар чи послугу. Закупки здійснюватимуть за завищеними цінами.

Потім ці суми з рахунків комунальних підприємств, звичайно, повертатимуться до рук місцевої влади. І вона на своєму рівні витрачатиме їх на підкуп виборців, який триває на повну — купують пайки, окуляри, тонометри. Замість ремонтів доріг, прибудинкових територій, комунальних мереж.

Закон зберігає вимогу оголошувати ключову інформацію про угоди. Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки й Контрольно-ревізійне управління зможуть активно відстежувати такі закупівлі. Але контролю цих органів недостатньо. Прокуратура часто закриває очі на порушення. А от тиск громадськості може змусити її реагувати. Так сталося, коли держпідприємство "Центр державного земельного кадастру" купило у структури, що належить депутату-"регіоналу", кілки для розмітки території за 4,9 мільярда гривень. Після хвилі протестів були відправлені запити до Генпрокуратури, президента. Угоду розірвали.

Закон про тендери вдарить по малому і середньому бізнесові. Раніше повідомлення про тендери слід було розмістити у віснику держзакупівель: коли будуть торги, які умови. І це давало можливість будь-кому брати участь у них. Тепер підприємці таку можливість утратили. Мільярди розподілятимуть між своїх.

Зараз ви читаєте новину «Закон про держзакупівлі дозволить крутити за корупційними схемами 250 млрд грн,». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути