Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2021 06:30

"Жагу до покарань Лукашенко втамував. Торгуватиметься"

6 вересня Мінський обласний суд оголосив вирок білоруським опозиціонерам Марії Колесниковій і Максиму Знаку. Отримали 11 і 10 років колонії відповідно. Слухання було закрите. Лише на оголошення пустили ­пресу. Звинуватили одразу за трьома статтями — змова з метою захоплення влади, заклики до дій, що шкодять національній безпеці, і створення екстремістських формувань. Засуджені провини не визнали.

Колесникова перед президентськими виборами 2020-го входила до штабу опозиційного кандидата Віктора Бабарика, який очолила після його арешту. 7 вересня торік її викрали невідомі в центрі Мінська. Згодом запроторили до СІЗО як підоз­рювану. Розгляд її справи тривав з травня 2021-го.

Знак входив до штабу Бабарика як юрист. Був одним із організаторів Координаційної Ради — громадського органу, що відмовився визнати Лукашенка легітимним президентом і оголосив про перехід влади до демократично обраного уряду. 8 вересня 2020 року під час виклику на допит його взяли під варту.

Люди вийшли на вулиці по всій країні після оголошення результатів президентських виборів 9 серпня 2020-го. Лише в серпні цьогоріч у Білорусі 136 людей засудили за політично мотивованими кримінальними справами, за даними правозахисного центру "Весна". За ґратами перебувають 653 політв'язні.

— Безумовно, справи сфабриковані. Лукашенко робив так завжди. Що більший термін, то більше вимагатиме за їхнє звільнення, — каже білоруська політемігрантка Альона Васильєва, 50 років. — Їх випустять в обмін на якісь преференції з Європою. Або з Росією — вважаю Бабарика кремлівським проєктом.

Путін постійно підштовхує Лукашенка до остаточного підписання документів про об'єднання РФ і Білорусі. Але самопроголошений білоруський президент зробить усе, щоб цього не було, бо хоче втриматися при владі. Йому доводиться робити певні кроки назустріч Заходу. Можливо, почне випускати деяких політв'язнів. Йому конче треба уникнути санкцій. Наприклад, компанія "Білоруськалій" через обмеження ЄС ослаблена. Її витісняє з ринків російський "Уралкалій". РФ здійснює м'яку анексію Білорусі. Протестів у Білорусі немає, все зачистили. Жагу до покарань Лукашенко втамував. Торгуватиметься.

Зараз ви читаєте новину «"Жагу до покарань Лукашенко втамував. Торгуватиметься"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути