вівторок, 24 березня 2009 18:45

"Загибель Чорновола відкинула Україну на багато років назад"

 

25 березня 1999 року в автомобільній катастрофі загинув В"ячеслав Чорновіл — колишній політв"язень, засновник і голова Народного руху України.

— Однозначно це було вбивство, — переконаний голова фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів, 53 роки. — Я був на місці загибелі. Тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко одразу сказав, що це нещасний випадок, дорожньо-транспортна пригода. Тож хіба могли його підлеглі-слідчі говорити щось інше?

В останні роки життя Чорновола Ілько Кучерів був його радником. Згадує лідера "Руху" як делікатну і м"яку людину. Майже ні з ким не переходив на "ти", навіть із підлеглими. Хіба коли гнівався.

— Коли створювали "Рух", він запам"ятався своєю енергією, — каже Кучерів. — Швидко все схоплював і часто, не дослухавши співрозмовника, відповідав. Ніби поспішав виговоритися і все встигнути. Після президентської кампанії став говорити повільніше. Думав про те, як виглядає у телекамерах.

— Він був людиною, яка постійно йшла проти течії, — говорить про Чорновола колишній народний депутат Лесь Танюк, 70 років. — Мав характер борця і воїна. Під час акцій дисидентів не боявся ставити підпис, вказувати адресу і телефон. Так він кидав системі виклик. Поступово під його впливом дисиденти перестали боятися — не анонімні листи розсилали, а підписані власними прізвищами.

1991 року В"ячеслав Чорновіл балотувався на посаду президента України. Набрав 24% голосів. Переміг Леонід Кравчук — майже 62%.

Чорновіл не приватизував квартиру в депутатському будинку

— Його не обрали президентом, бо люди боялися, що прийдуть до влади дисиденти і почнуть мстити за те, що сиділи у в"язницях, — зазначає Лесь Танюк. — Україна свого часу не доросла до нього, не зрозуміла до кінця. Він політик на всі часи. Загибель Чорновола відкинула Україну на багато років назад. Те, як ми сьогодні живемо, до певної міри плата за його смерть.

На думку Ілька Кучеріва, смерть очільника "Руху" була вигідна тогочасній владі. Якби Чорновіл висунувся кандидатом у президенти 1999 року, то міг пройти у другий тур разом із Леонідом Кучмою. Тож виборча кампанія пішла б інакше, і він мав шанси перемогти.

— В"ячеслав був діячем, навколо якого гуртувалися не політичні мародери, а ідеалісти, — зауважує Лесь Танюк. — Нині у парламенті — олігархи і банкіри. А людей, які виражали б українську ідею, нема.

Чорновіл був одним із небагатьох народних депутатів, що не приватизували квартиру в депутатському будинку. Після смерті його дружину Атену Пашко звідти виселили.

Зараз ви читаєте новину «"Загибель Чорновола відкинула Україну на багато років назад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути