пʼятниця, 09 серпня 2013 10:38

За утилізаційну аферу заплатять люди

За утилізаційну аферу заплатять люди

Запровадження утилізаційного збору на імпортовані автомобілі з одного боку має геть нелогічний вигляд, а з іншого — цілком вкладається в логіку дій нинішніх господарів України.

Видається нелогічним, бо Україна суттєво псує відносини з Євросоюзом — і це напередодні ухвалення ним рішення щодо підписання Угоди про асоціацію. Нині ЄС — найбільший автоімпортер для нас, і його інтереси сильно страждають. У Брюсселі запровадження збору щодо імпортованих і відсутність такого щодо машин вітчизняного виробництва називають дискримінацією і порушенням правил Світової організації торгівлі.

По-друге, ідея запровадити утилізаційний збір виникла торік восени як відповідь на ухвалення схожого закону Росією. Нині Україна є членом консультаційної групи в рамках СОТ, що веде з Москвою відповідні перемовини. Тобто з одного боку Київ вважає дії Росії неправомірними, а з іншого — вдається до таких.

По-третє, абсурдними видаються дії Віктора Януковича. Він підписує закон і тут-таки дає уряду доручення внести до нього зміни відповідно до вимог членства в СОТ. Але ж якщо глава держави усвідомлює порушення законом міжнародних зобов'язань України, то навіщо його підписував?

Але тут починається логіка по-українськи. Приведення закону у відповідність до вимог СОТ означатиме, що утилізаційний збір платитимуть і вітчизняні автовиробники. Таким чином Україна нібито реагує на критику та претензії з боку Євросоюзу. При цьому  вочевидь завищену ставку збору навряд чи зменшать, а от джерела надходження буде збільшено.

Вимальовується хитромудра багатоходівка. Крок перший — ухвалюють закон нібито на благо українських автовиробників і екології. Крок другий — здіймають цим цілком очікуваний ґвалт у Європі, як наслідок ідуть на поступки й поширюють дію закону на вітчизняних виробників. Таким чином зростає сума коштів, акумульована унаслідок цього трюку. Наступний крок третій — потрібна компанія отримує контракт на освоєння цих величезних грошей.

Утім, у компетентних колах кажуть, що вибір компанії був насправді кроком першим. І все заздалегідь сплановано під певного впливового власника. Зрозуміло, що таку масштабну комбінацію можна провернути, лише маючи повну владу у країні.

Тож хитромудра афера ще більше збагатить декого, як завжди, на порожньому місці. А оплатять утилізаційний збір пересічні люди: його закладуть у вартість автомобілів.

Зараз ви читаєте новину «За утилізаційну аферу заплатять люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути