пʼятниця, 14 вересня 2012 05:15

Янукович заохочує хамство у владі

Мовні таланти Віктора Януковича загальновідомі й давно визнані. "Я вам голови повідриваю, дуже скоро, — заявив він у вівторок на всеукраїнській економічній нараді. — Відразу після виборів, якщо ви будете розповідати і не робити".

Так глава держави відреагував на прохання міністра економічного розвитку й торгівлі Петра Порошенка допомогти із запровадженням утилізаційного збору на імпортовану в Україну автотехніку. Він розповів, що відповідну постанову Кабміну було ухвалено тиждень тому, проте через активний опір бізнес-структур не оприлюднено. "Поганому танцюристу завжди щось заважає", — додав Янукович.

Для України природнішої за цю ситуацію просто бути не може.

По-перше, хамство є традиційною рисою українських можновладців та політикуму. І буде такою й надалі, якщо приклад подібного спілкування подаватиме перша особа держави. Публічні хамські погрози Януковича надихають можновладців та різного калібру чиновників на такий само стиль керівництва. Зовсім недавно інший видатний діяч Партії регіонів, мер Харкова Геннадій Кернес звернувся до свого підлеглого ще оригінальніше: "Ти, Кандауров! Встань! Дивися, сучий пес!". Ну й далі — погрози. При цьому зрозуміло, що насправді за неналежне виконання службових обов'язків ніхто особливо карати, а тим більше калічити в нас не стане. Повідривати голови — в самому прямому сенсі — люди при владі або біля неї можуть, наприклад, якщо захочуть забрати в когось бізнес. Зараз чути багато подібних історій.

По-друге, природною є ситуація з блокуванням постанови про запровадження утилізаційного збору, яка може завдати збитків певним бізнесам. Вона нагадує, що рішення у нас ухвалюють аж ніяк не в інтересах держави чи суспільства. Вирішальними стають складні залаштункові ігри із залученням зв'язків та великих грошей.

По-третє, показовим є сам факт звернення міністра до Януковича. Ще одне свідчення створення в Україні системи влади, за якої пов'язані зі значними фінансами питання може вирішувати тільки особисто президент або його найближче оточення. Вочевидь, Порошенко добре знає: скаже Янукович припинити опір запровадженню утилізаційного збору — припинять. Характерно, що вже наступного після наради дня "утилізаційну" урядову постанову оприлюднили і питання було закрито.

Зрештою, логічною є ця ситуація для самого Порошенка. З колаборантами зазвичай не церемоняться. Погодився йти на службу до Януковича — нехай терпить публічну наругу. І втішається думкою, що "регіонали" дозволять йому та родичам безперешкодно обратися в жовтні до парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Янукович заохочує хамство у владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути