четвер, 22 жовтня 2009 18:09

Янукович від "щирого серця" руйнує економіку

Виконання популістського закону про підвищення соціальних стандартів призведе до цілковитого руйнування фінансової системи. Таке переконання висловила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко на недавньому засіданні Кабінету Міністрів. І на швидкому відродженні економіки після кризи, а перші позитивні показники вже зафіксовано, можна поставити хрест.

"Це все одно що дати людині, яка хворіє на цукровий діабет, від щирого серця кілограм цукру", — прокоментувала прем"єр ухвалений  парламентом законопроект про підвищення соцстандартів. За її словами, набуття чинності цим законом призведе до повного руйнування фінансової системи, бюджету кожної сім"ї й інфляції. "Прийняття цього закону для країни є катастрофою", — заявила вона і пояснила, що для його виконання необхідно додатково 100 млрд грн.

"Таких грошей у державному бюджеті не те що немає, а навіть близько немає. Це означає надзвичайно потужну емісію, яка тільки могла бути за всі попередні роки", — підкреслила Тимошенко. Ініціативи опозиції вона вважає "добрими намірами, що ведуть у пекло", а дії лідера Партії регіонів Віктора Януковича — антидержавницькими й антинародними. Тимошенко допускає два варіанти такої поведінки двічі екс-прем"єра: або він діє за принципом "що гірше для країни, то краще для його рейтингу", або ж він і члени його команди не розуміються на фінансах.

Свою експертну оцінку закону про підвищення соціальних стандартів дав перший заступник міністра праці й соціальної політики Павло Розенко.

Він переконаний, що виконання документа може призвести до значного зменшення кількості робочих місць на підприємствах та до знецінення гривні. А збільшення заробітних плат у бюджетній сфері спричинить зростання рівня зарплат на підприємствах інших форм власності. У результаті роботодавцям доведеться або звільняти людей, або збільшувати заборгованість.

Поділяють стурбованість уряду і профспілки. Голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) Михайло Волинець зазначив, що в його організації підтримують ідею збільшення соціальних стандартів, але не таким шляхом, як пропонують Партія регіонів і підконтрольна їй Федерація профспілок України (ФПУ). Волинець підкреслив, що керівник ФПУ, нардеп-"регіонал" Василь Хара політизував роботу організації.

Уряд готує підвищення соціальних стандартів у три–п"ять разів наступного року

Волинець також вважає, що спершу варто було провести тристоронню зустріч за участю представників влади, роботодавців і працівників, обговорити розмір соцстандартів і знайти оптимальні механізми збільшення мінімальних зарплат. Тому керівник КВПУ  підтримує ініціативу прем"єр-міністра щодо організації такої зустрічі впродовж найближчих двох тижнів. При цьому Волинець підкреслює, що уряд готує обґрунтоване підвищення соцстандартів у три–п"ять разів уже наступного року.

Кабінет Міністрів проситиме президента ветувати закон про підвищення соціальних стандартів. Але багато політичних експертів припускають, що Віктор Ющенко все-таки підпише документ. Зокрема, політолог Тарас Березовець звертає увагу на те, що глава держави давно підігрує Партії регіонів, щоби послабити позиції прем"єр-міністра. При цьому експерт указує на антиконституційність популістського закону: "Він суперечить статті 95 Конституції — адже для його ухвалення необхідно внести зміни до держбюджету на 2010 рік, а голосувати за нього Партія регіонів категорично не хоче".

Якщо "регіонали" справді будь-яким шляхом намагаються допекти Тимошенко, то вони обрали вельми слушний час.

Економіка почала демонструвати перші позитивні показники, і в кінці кризового тунелю вже видно світло. Поза сумнівом, якщо кризу буде подолано, то лаври переможця цілком заслужено дістануться чинному прем"єрові. А так популістський закон уб"є всю надію на швидкий вихід із кризи.

Економічне пожвавлення насамперед помітне у сільському господарстві. За підсумками дев"яти місяців 2009-го, порівняно з даними за такий самий період минулого року, показник зростання становить 3,3%. У вересні порівняно із попереднім місяцем зріс і обсяг промислового виробництва — на 1,9%.

Це зафіксували в 21 області, а в серпні таких регіонів було 10. Лідерами за рівнем промислового зростання стали Херсонська область — 29%, Тернопільська — 21,8%, Закарпаття — 26,5% і Вінниччина — 18,2%. "Такі цифри у промисловості свідчать, що антикризові заходи застосовувалися ефективно", — підкреслила Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Янукович від "щирого серця" руйнує економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути