Ексклюзиви
пʼятниця, 16 грудня 2011 05:15

Як урятувати Тимошенко

Ніхто не сумнівається, що команда Віктора Януковича шантажує західні уряди ув'язненням Юлії Тимошенко. Це дозволяє керувати процесом підписання угод про асоціацію та вільну торгівлю між Україною і Євросоюзом. Саме напередодні давно очікуваного саміту з ЄС на найвищому рівні Юлю вдруге "заарештували" в тюрмі й судять просто в камері.

Трохи менше людей розуміють, що Янукович або впливові члени його команди насправді не бажають підписання тих угод. Адже асоціація з Євросоюзом завтра — це законна конфіскація майна Януковича післязавтра. Ще менше людей припускають, що тісного зближення з Україною не хочуть і окремі впливові лідери Заходу. Це небажання спрощує їм дилему: будь-що визволяти 51-річну хвору жінку з тюрми або всупереч волі Росії пускати на поріг ЄС 46 мільйонів українців. І мало хто помічає на тлі цієї гри справжні загрози — команда Януковича намагається якнайвигідніше здати Кремлю газотранспортну систему, розподілити між собою найцінніші в світі сільськогосподарські угіддя та уникнути передчасної бюджетної катастрофи. Один із цих небагатьох — тепер уже колишній керівник "бютівців" у парламенті Іван Кириленко. Він зізнався, що його фракція піддасться на шантаж здоров'ям Тимошенко й допоможе владі із землею та бюджетом.

Якщо думати й говорити про звільнення Юлії Володимирівни, маневр влади стає безпрограшним. Один політолог зауважила, що розумна й моральна людина від такого вибору впадає в ступор і не може вирішувати справді важливіші питання. А це — газова труба, чорноземи та кошти на державних рахунках. Ось де українці мусять простежити дії режиму й дати йому по руках. Це слід зробити будь-що. Навіть ціною здоров'я Тимошенко. Можливо, так думає і Юлія Володимирівна, яку ми вже місяць не чули наживо. Якщо це зрозуміє критична маса української громадськості та її друзів на Заході, цинічну гру влади можна поламати. Більше того, Юля може бути порятована лише в такому разі. Коли тюремники Тимошенко на Банковій зрозуміють, що екс-прем'єр більше не козир у геополітичних іграх, — вона знову стане для них хворою 51-річною жінкою, яка ще не дочекалася онуків.

Зараз ви читаєте новину «Як урятувати Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути