четвер, 30 липня 2020 07:55

Всеосяжне припинення вогню на Донбасі тривало 20 хвилин

Автор: FACEBOOK.COM/93-ТЯ ОМБР ХОЛОДНИЙ ЯР
  Боєць 93-ї окремої механізованої ­бригади ”Холодний Яр” ­чергує на ­позиції в ­Донець­кій ­області, 28 липня 2020 року
Боєць 93-ї окремої механізованої ­бригади ”Холодний Яр” ­чергує на ­позиції в ­Донець­кій ­області, 28 липня 2020 року

— О 00:20–00:45 противник обстріляв підрозділ 36-ї окремої бригади морської піхоти зі стрілецької зброї, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Загрози здоров'ю і життю особового складу не було, — каже командувач операції Об'єднаних сил, генерал-лейтенант 51-річний Володимир Кравченко 27 липня.

З 00:01 того дня на Донбасі набула чинності домовленість про "повне та всеосяжне припинення вогню". Досягли її 22 липня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську. Забороняє вести будь-який вогонь, зокрема і снайперський. Також — використовувати безпілотники, розміщувати важке озброєння в населених пунктах і будь-які наступальні й розвідувально-диверсійні дії. На кожній українській позиції контролюватимуть дотримання домовленості спеціально прикомандировані офіцери.

— Близько дев'ятої ранку у смузі відповідальності 79-ї бригади бойовики здійснили три постріли з ручних протитанкових гранатометів, — продовжує Кравченко. — Обстановка на лінії розмежування стабільна і контрольована. Наші підрозділи поки що мовчать. Якщо буде загроза, комбат, командир роти чи відділення прийме рішення про відкриття вогню у відповідь.

— Росія не гарант дотримання режиму припинення вогню на Донбасі, бо не є учасником конфлікту в Україні, — говорить прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, 52 роки.

Напередодні перемир'я президент України 42-річний Володимир Зеленський розмовляв телефоном з російським лідером Володимиром Путіним, 67 років. Обговорили розмінування, розведення сил, відкриття нових контрольно-пропускних пунктів на лінії зіткнення, звільнення заручників. Розмовляли і про закон щодо особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО, що його розглядає контактна група в Мінську. Та про зміни до Конституції України щодо децентралізації, повідомив Офіс президента України.

За версією Кремля, Путін сказав, що постанова українського парламенту стосовно проведення місцевих виборів 25 жовтня суперечить Мінським угодам. Згідно з нею, виборів не буде на окупованих територіях.

— Командири не ризикуватимуть життям військовослужбовців, не забиратимуть міномети, не відвозитимуть бойові машини за ліс, — говорить колишній військовий, працівник фонду допомоги армії "Повернись живим" 34-річний Андрій Римарук. — Спостерігач не має права забрати зброю. Не Київ, а командири приймають рішення, чи відкривати вогонь. І боєць, якщо бачить, що ворог сунеться.

— Це перемир'я нічим не відрізняється від попередніх. Зеленський чекає на диво, але його не буде, — каже колишній учасник Тристоронньої контактної групи у Мінську Роман Безсмертний, 54 роки.

— Показовими є заяви Кремля щодо місцевих виборів в Україні. І що Росія не є стороною конфлікту. Москва бачить себе посередником у цій війні. Постійно спихає відповідальність на бойовиків. Українське керівництво прийняло ці правила гри. Тепер Путін займатиметься банальним "розводняком". Наші ведуться. Він хоче повернути Україну під свій вплив і не планує відступати. Усі його дії мотивовані бажанням знищити нашу державу. Ми прийняли на себе зобов'язання, а сторона, з якою начебто мали домовитися, знімає з себе відповідальність.

Рік тому під Павлополем розстріляли чотирьох українських морпіхів. Що зробив Зеленський? Подзвонив до Путіна. Днями росіяни розстріляли санітарну групу медиків, яка намагалася врятувати пораненого (13 липня біля Зайцевого на Донеччині підірвався на міні командир взводу розвідки Дмитро Красногрудь. Попри домовленість про евакуацію тіла, росіяни обстріляли українських військових — поранили сержанта Ярослава Журавля. Коли бійці поверталися по нього — загинув медик Микола Ілін. — ГПУ). І Зеленський знову телефонує президенту РФ. Він не здатен зробити висновки. Як тільки Путін знову захоче загнати Зеленського в кут, чекайте нового загострення на фронті.

Мали відповісти прицільним вогневим ударом по стратегічних об'єктах ворога. Наприклад, по комунікаційних спорудах або засобах зв'язку. По його позиціях. Щоб показати, що Україна контролює обстановку. Що не дамо спокою бойовикам і російській армії за кожне життя українця. Це стосується всіх складових: фронту, дипломатії, економіки, міжнародних стосунків. Ми слабко реагуємо на кроки противника.

Одне перемир'я протрималося добу

Із 29 перемир'їв на Донбасі за шість років війни одне тривало добу — ухвалене 1 жовтня торік, підрахував аналітичний центр "Слово і діло".

За місяць після підписання першого "режиму тиші" 5 вересня 2014-го загинули понад 100 українських військових. Його росіяни порушили 480 разів.

Після перегляду Мінських угод 15 лютого 2015 року оголосили мир, який не протривав і пів години — бойовики обстріляли український блокпост біля Золотого в Луганській області.

У червні 2017-го в перший день "хлібного" перемир'я загинули двоє українських військових. З початком "новорічного" наприкінці 2018-го поранили двох бійців.

За місяць режиму припинення вогню з 21 липня до 20 серпня торік не стало вісьмох українських військових, 17 поранили.

Зараз ви читаєте новину «Всеосяжне припинення вогню на Донбасі тривало 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути