вівторок, 11 січня 2011 10:44

"Усі професії, пов'язані з державною діяльністю, корумповані"

Автор: фото з сайта glavred.info
  Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

Верховна Рада ухвалила Закон "Про засади запобігання і протидії корупції в Україні". Його запровадив президент України Віктор Янукович. Водночас утратили чинність раніше ухвалені антикорупційні закони, які мали ввести в дію з 1 січня 2011 року.

— Януковичу варто показати суспільству, що він щось робить для боротьби з корупцією. Тому почав із нового закону, — каже заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 34 роки. — Вважає, що його документ кращий, досконаліший і конкретніший. Хоча насправді він багато в чому повторює попередні.

У новому законі зникла норма, що родичам чиновників треба звітувати про доходи, витрати і статки. Це вплине на ефективність боротьби з корупцією?

— Це знову відкриває чиновникам можливість вести темні справи й переписувати майно на родичів.

Які треба створити механізми, аби боротьба була ефективнішою?

— Потрібно мати громадянське суспільство і політичну волю влади. Демонструвати її на власному прикладі. Сама система державного управління у нас побудована так, що місце чиновника стає дохідним. А треба зробити чиновника менеджером по регулюванню, щоб від нього нічого не залежало. Тоді корупція буде непотрібною. Погрози "рубати голови" чи "повідбивати руки" не допоможуть. У Китаї щороку страчують десятки хабарників, а корупція не зменшується. Найкращий варіант —  зробити корупцію економічно невигідною.

Як викорінити побутове хабарництво, коли треба дати паспортистці, лікарю, вчителю?

— Побутовою корупцією обплутані всі. Той, хто дає хабара в жеку, отримує його, працюючи, скажімо, в школі чи лікарні. Так утворюється зачароване коло. Фундаментом побутової корупції є чиновник, у ширшому розумінні — держава. Усі професії, пов'язані з державною діяльністю, корумповані. Треба зробити так, щоб усі послуги від держави люди отримували прозоро і зрозуміло. Якби той же закордонний паспорт можна було отримати за годину, як у Грузії, то ніхто нікому нічого не давав би. Грузинська поліція отримує високі зарплати, але працює під постійним контролем — усе фіксується на відео і вирішується через суд. От при цьому люди перестають як давати, так і брати хабарі.

Як зробити покарання корупціонерів незворотним?

— Колись Марк Твен казав: "Коли все продається і купується, суди мають бути незалежними". Без перетворення суддівства у незалежний інструмент говорити про боротьбу з корупцією неможливо. Коли люди знають, що пійманий за руку чиновник може відкупитися, вони теж свої справи намагаються вирішити за допомогою хабара. Це також найбільше посилює відчуття несправедливості.

Влада має боротися з будь-якими проявами корупції на будь-якому рівні. І починати з себе. Поки ж бачимо лише імітацію цього. Теперішня політична еліта не спроможна щось змінити. Треба чекати приходу нового покоління.

Без дієвої боротьби з корупцією можуть бути успішними реформи?

— Реформи просто не працюватимуть.

Зараз ви читаєте новину «"Усі професії, пов'язані з державною діяльністю, корумповані"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути