вівторок, 28 серпня 2018 00:05

Восени за субсидіями будуть кілометрові черги

Днями моїй матері зателефонували із соцзахисту. Попросили прийти і пере­оформити субсидію.

Вона здивовано запитала: "Для чого це робити зараз, адже до кінця кампанії з переоформлення лишається ще декілька місяців?" Працівник соц­захисту сумно пожартував: "У нас таких як ви, непереоформлених, лишається більш як чотири мільйони осіб. Уявляєте, що творитиметься восени, коли ви всі одночасно до нас прийдете?"

Мама мудра жінка. Оперативно зібрала всі довідки. Наступного дня за 15 хвилин усе переоформила. Якщо у вас є родичі, які отримують субсидії, рекомендую порадити їм піти шляхом моєї матері. Краще хай витратять 15 хвилин зараз, ніж вистоюватимуть кілометрові черги за місяць.

Як правило, ми завжди тягнемо до останнього, а потім хаотично намагаємося все встигнути. На жаль, така безсистемність є однією з націо­нальних ознак, яку народ трансформував у приказку "доки грім не гряне, чоловік не перехреститься".

Ще одна причина — відсутність ефективного поетапного планування переоформлення субсидій із боку місцевих управлінь соцзахисту. Ця кампанія мала б включати інформаційну та роз'яснювальну роботу.

Поки що маємо ситуацію, коли із шести мільйонів осіб із правом на субсидію пере­оформили її лише два мільйони 600 тисяч. Тому у вересні-жовтні нас очікуватимуть чергові черги й маса незадоволених людей, які лаятимуть владу.

Хоча нарікати потрібно перш за все на себе. За несистемність і недалекоглядність. Але отримувачі не стануть цього робити. Більшість із них не зроблять жодного висновку й наступного року знову потраплять у подібну пастку.

Міністр економіки Грузії Каха Бендукідзе (помер 2014 року. — ГПУ) неодноразово наголошував: на перехідних етапах держава зобов'язана підтримувати своїх громадян субсидіями. Це дозволяє зменшити соціальну напругу в країні та продовжувати реформи попри критику з боку популістів.

Мінус тільки один — система нарахування і перевірки субсидій лишається ще достатньо забюрократизованою і довгою. Тому уряду необхідно і далі працювати над спрощенням подачі документів.

Мінсоцполітики для цього варто створити спеціальний веб-портал, де будуть індивідуальні кабінети отримувачів субсидій. Цей портал можна поєднати з усіма нині існуючими реєстрами — власності, земельного, податкового. Це дозволяло б у режимі реального часу робити звірки доходів субсидіантів, в автоматичному режимі продовжувати чи скасовувати право на субсидії.

Треба працювати над втіленням монетизації пільг (перетворити субсидії на виплати. — ГПУ). Цю ідею обговорювали вже давно і для її запуску майже все готово.

Моя мама отримує субсидію останні два роки в одному районі Києва. Ніколи не мала проблем ні з оформленням, ні з переоформленням. Можливо, через те, що місцеве управління соц­захисту правильно побудувало інформаційну кампанію. Обдзвонили й запросили всіх прийти і переєструватися раніше — доки не розпочався ажіотаж.

Зараз ви читаєте новину «Восени за субсидіями будуть кілометрові черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути