пʼятниця, 06 серпня 2010 09:25

Восени оптимістів від дій уряду знов поменшає

Восени оптимістів від дій уряду знов поменшає

Люди сприймають політику здебільшого через платіжку за комунальні послуги. І за цей папірець завжди точиться велика боротьба серед політиків.

Нова влада намагалася уникнути підвищення тарифів якомога довше. Розраховувала, що знижка, виторгувана у квітні за здачу Севастополя під російський флот, допоможе тримати рівень цін і після 1 серпня. Але переговорна позиція Міжнародного валютного фонду виявилася такою самою жорсткою, які і потреба у його коштах. І тепер, після збільшення вартості газу, починається відтік прихильників від Партії регіонів. У рейтингу вона втратить відсотків 10 зараз. А далі ми отримаємо зростання цін, інфляцію, і восени оптимістів від дій уряду знов поменшає.

Вихід на ринкові ціни газу для населення зараз зовсім неможливий. Для цього потрібна інша влада. Бо тим, хто урядує в ім"я олігархів, нічого міняти. Для них потреби людей і апетити підприємців — різні речі.

Прості люди розраховуються небезпекою від чужого флоту

Влада зобов"язувалася забезпечувати газом своїх виборців. І тому в першу чергу мала домовлятися про сировину для конкретних учителів, залізничників, пенсіонерів, студентів і решти своїх годувальників. До чого тут підприємці і наш Крим? Нехай вони самі гуртуються, утворюють якийсь там "Укргазтрейд"" і через цю компанію домовляються із Росією про газ для промисловості. Зрештою, який капітал живить ці підприємства? У металургії більшість власників — росіяни. То хай вони впрохують "Газпром" дати дешевий газ. А то виходить, що прості люди розраховуються небезпекою від чужого флоту за їхні надприбутки. І якщо влада не може забезпечити потребу населення у газі, то хай здає якусь бухту НАТО в обмін на живі гроші. Це питання можна було розв"язати десятком способів, а не таким ганебним.

Дуже сумнівно, що плата за газ надалі не зростатиме. Грошей на державні потреби ніколи не буває вдосталь, а у влади в запасі десятки схожих сюрпризів. Але чого точно не буде найближчим часом — це ладу на ринку газу. Якщо зробити його прозорим, хтось "свій" одразу втратить можливість заробляти на різниці цін. А це компонент політичної боротьби.

Зараз ви читаєте новину «Восени оптимістів від дій уряду знов поменшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути