вівторок, 08 жовтня 2013 07:15

"Володимир здатен проводити самостійну від Москви політику"

Два монастирі Української православної церкви Московського патріархату – Свято-Успенський Святогірський на Донеччині та Свято-Йонинський у Києві – виступили проти звернення голів українських церков на підтримку євроінтеграції. Його підписав і глава УПЦ МП митрополит Володимир. Ченці вважають це особистою позицією предстоятеля.

– Те, що підписання митрополитом Володимиром заяви на підтримку євроінтеграції створить напруженість усередині УПЦ, очікували, – каже релігієзнавець Андрій Юраш, 43 роки. – Але це підкреслило його бажання і здатність проводити самостійну від Москви політику. Патріарх Кирило є охоронцем "русского міра" – він мусить за нього воювати. Натомість, митрополит Володимир чудово бачить, що абсолютна більшість українців підтримує інтеграцію до ЄС. У тому числі, його власної пастви.

Позиція двох монастирів – це не позиція церкви. Монастирів близько 400! У сучасному суспільстві не буває так, що всі одностайно підтримають рішення глави церкви. Володимирові протистоять досить маргінальні течії. Йонинський монастир має вкрай монархічне забарвлення, хоча соціально орієнтований. Розколоти УПЦ подібні заяви не можуть. Такі протестувальники чудово розуміють – краще залишатися всередині церкви, аніж виходити з її складу.

Жоден із "важковаговиків" усередині єпископату – ані Іларіон (митрополит Донецький та Маріупольський. – "ГПУ"), ані Агафангел (митрополит Одеський та Ізмаїльський. – "ГПУ"), ані який інший прихильник Росії, – не виступили проти заяви на підтримку ЄС. Вони вичікують. Тож підтримка євроінтеграції – офіційна позиція всієї церкви. Причому не вчора народжена. Ще торік до Брюсселя їздили представники УПЦ Московського патріархату, які й там заявляли, що підтримують євроінтеграцію. Хоча церква й не наголошує на цьому. Не лише через внутрішні суперечки, а й щоб не впадати особливо в очі Кирилові. Тому й так не подобається те, що тут відбувається.

Донецький монастир, що виступив проти, вважається вотчиною Віктора Януковича. Адже його відновив старець Зосима, духовний отець нинішнього президента. Гадаю, Янукович поведеться по-середньовічному: чия влада, того й релігія. Монастирі можуть мати власну думку, але не йтимуть всупереч офіційної позиції церкви та держави.

Зараз ви читаєте новину «"Володимир здатен проводити самостійну від Москви політику"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути