пʼятниця, 16 серпня 2019 05:20

Воду в Крим не постачатимуть

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.KRYMR.COM
  У травні 2014-го Україна перекрила Північнокримський канал, що з’єднує півострів із Дніпром. Для відновлення водопостачання його треба повністю реконструювати
У травні 2014-го Україна перекрила Північнокримський канал, що з’єднує півострів із Дніпром. Для відновлення водопостачання його треба повністю реконструювати

— Ми хотіли б почати переговори з українською стороною, щоб вона пропускала до Криму воду, — каже 12 серпня постійний представник Криму при президентові РФ Георгій Мурадов, 64 роки. — Це наша вода, йде з території Росії (Дніпро бере початок у болотах у Смоленській області РФ. — ГПУ).

— Україна перекрила не русло Дніпра, а технологічну споруду на своїй території. Маємо повне право, — відреагував представник президента України в Криму Антон Кориневич, 33 роки. — Півострів не є територією РФ. Росія не може ставити в міждержавних відносинах питань, пов'язаних із ним. Це може робити лише держава-суверен.

2014-го Україна перекрила Північнокримський канал, що з'єднує півострів із Дніпром. Він на 85% забезпечував його прісною водою. Запаси води зараз поповнюють із водосховищ природного стоку й підземних джерел. У Криму є 22 водосховища із загальним об'ємом, утричі меншим, ніж раніше споживав півострів. Використання підземних вод призвело до засолення ґрунту. Найбільше страждають зернові та бобові культури. Перестали вирощувати рис.

У липні радник президента Володимира Зеленського 41-річний Данило Гетманцев заявив, що, відключаючи воду в окупованому Криму, Україна шкодить своїм громадянам: "Це не той метод, який треба використовувати для відновлення контролю за нашими територіями".

— Заяви про російський Дніпро — провокація, — говорить політолог 35-річний Петро Олещук.

— Це випробування на міцність нової української влади. Послання для виборців Зеленського, які позитивно ставляться до Росії. Мовляв, дивіться — президент новий, а нічого не змінюється. Насправді жодних рішень щодо відновлення водопостачання на півострів не буде. Оточення Зеленського розуміє, що такі дії спричинять невдоволення багатьох українців.

Зараз ви читаєте новину «Воду в Крим не постачатимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути