Ексклюзиви
середа, 29 лютого 2012 10:01

Влада є малопередбачуваним партнером в економіці

 

У рейтингу економічних свобод 2011 року Україна піднялася на одну сходинку. Серед 179 країн світу ми 163-ті й останні в Європі. Перебуваємо в категорії "репресовані економіки" разом із Соломоновими Островами, Узбекистаном і Білоруссю.

До першої трійки економічно вільних країн американська дослідницька організація "Херітидж фаундейшн" і газета "Волл-стрит джорнал" записали Гонконг, Сингапур та Австралію. Росія та Молдова опинилися у категорії "невільні економіки", а Польща та Румунія — "помірно вільні".

— Якщо ви стоїте, а інші країни проводять реформи швидше, то ви приречені пасти задніх, — каже директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, 52 роки. — Тому навіть підйом України на одну позицію — це не здобуток, а радше наслідок покращання ситуації в інших країнах.

В Україні діє формальне законодавство, а на практиці застосування тих чи тих регуляторних важелів в економіці зіштовхується з корупцією, неефективністю роботи митниці чи податкової служби. Суттєво програємо іншим країнам ще й тому, що в економічному плані наша влада є мало передбачуваним партнером. А це важливо для бізнесу. До прикладу, торішні обмеження на експорт зерна, запроваджені у швидкий і непрозорий спосіб, знизили можливість адекватної реакції гравців на ринку і призвели до збитків аграріїв. І досі, побоюючись непланованих державних втручань в економіку, вони не можуть точно вирахувати динаміку ринку.

Для позитивних змін в економіці потрібно спочатку узгодити нормативно-правову базу функціонування бізнесу. Наступний крок — добитися відповідного її застосування. І третє — вибудувати комунікацію між владними інститутами та бізнесом, щоб економічна політика держави набула гнучкості та прогнозованості.

Зараз ви читаєте новину «Влада є малопередбачуваним партнером в економіці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути