вівторок, 30 серпня 2011 00:00

"Влада зробила ведмежу послугу всій Україні"

Автор: фото з сайта www.liga.net.ua
  Володимир Чемерис: ”Кількість міліціонерів була надмірною. Їх використовують, щоби щось заборонити, когось кудись не пустити”
Володимир Чемерис: ”Кількість міліціонерів була надмірною. Їх використовують, щоби щось заборонити, когось кудись не пустити”

У День Незалежності влада заборонила проводити опозиційним партіям мітинг у центрі Києва. Мітинг однак відбувся. Потім колона рушила вул. Володимирською, де її зупинили посилені кордони міліцейських спецпідрозділів.

— Такі дії влади є незаконними, — вважає член правління Інституту "Республіка" 48-річний Володимир Чемерис. — Я був на суді, що забороняв проведення мітингу. Рішення ґрунтувалися на припущеннях, що на святі будуть великі скупчення народу і можливі сутички. Підставою ж будь-якої судової ухвали можуть бути лише докази, а не припущення. Це обмежує основоположне право людей на мирний протест.

Важко зрозуміти, навіщо це було владі. Сутичка між мітингувальниками і правоохоронцями на Володимирській сталася через те, що міліція перегородила дорогу (постраждали шість правоохоронців, повідомляють у МВС. Кількість потерпілих мітингувальників невідома. — "ГПУ"). Якби цього не було, все пройшло б тихо й мирно.

Це була чиясь помилка чи умисна дія?

— Мені здається, що нижчі рангом міліцейські начальники вирішили показати міністрові свою потрібність. А вийшло навпаки — ці події стали рекламою для опозиції. Без цих заборон і недолугих дій правоохоронців про опозицію ніхто й не згадав би.

Мітинг нагадував 1990-ті роки: затримка з початком акції, море партійних прапорів, промови на підвищених тонах. Які могли би бути нові форми проведення подібних заходів?

— Драма теперішньої опозиції в тому, що вона не знає, як далі діяти. Досі граються в популізм, роблять саморекламу. Тому нема ні нових ідей, ні нових методів роботи.

Політична опозиція — БЮТ, "Наша Україна — Народна самооборона", "Фронт змін" та інші — не має широкої підтримки громадян. Це показали і президентські, й місцеві вибори. Про таке свідчить великий відсоток тих, що голосували проти всіх. Українці розуміють, що і "помаранчеві", й "біло-сині" — представники великого капіталу. Люди вже не хочуть обирати між ними. В суспільстві формується попит на іншу опозицію — соціальну.

За останні півтора року були кілька протестів із соціальними вимогами. Студенти торік у жовтні домоглися скасування урядової постанови про платну освіту. Був податковий Майдан, виступи на місцях проти закриття шкіл та незаконної забудови тощо. Влада й далі даватиме багато підстав для таких протестів. Ще не підписаний пенсійний закон, готуються Трудовий і Житловий кодекси, земельна реформа. З цих рухів і з'явиться нова політична опозиція.

Чи правильно зробили опозиціонери, що пішли маршем через центр Києва?

— З їхньої точки зору це виправдано. У такий спосіб вони нагадали про себе. А от кількість міліціонерів була надмірною. Правоохоронні органи мають захищати права людей. У нас же їх використовують, щоби щось заборонити, когось кудись не пустити.

Опозиція наводить докази, що міліція застосовувала сльозогінний газ. Правоохоронці це спростовують. Чому?

— Керівництво міліції не може раціонально пояснити дії своїх працівників.

Які наслідки матимуть події 24 серпня для влади, опозиції, суспільства?

— Влада показала, що вона порушує права громадян. Опозиція прорекламувалася завдяки невмілим діям правоохоронців. Суспільство ще раз переконалося, що хрін не солодший від редьки.

Це може перекреслити переговори між Україною та Євросоюзом про поглиблення відносин?

— В Україні за Януковича надто багато порушень свобод. Про це говорять міжнародні правозахисні й неурядові організації, Європарламент. На 20-річчя Незалежності наша країна отримала ще один "мінус". Влада зробила ведмежу послугу всій Україні. Це чергова крапля, яка колись може переповнити чашу терпіння європейців і закрити нам дорогу на Захід.

Як оцінюєте організацію відзначення 20-річчя Незалежності?

— Концерт на Майдані мусив бути. Але якщо через нього забороняють там ходити, це неправильно. Скасування параду й інших урочистих заходів виправдане — хоч якісь гроші зекономили. Але варто заощаджувати і у витратах на Верховну Раду, Кабмін, державні дачі та резиденції.

Зараз ви читаєте новину «"Влада зробила ведмежу послугу всій Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути