середа, 23 листопада 2011 06:30

Влада обрала найгіршу з можливих тактик спілкування з Європою

У вівторок на зустрічі з президентом України литовський президент Далія Ґрібаускайте заявила, що успіх саміту Україна-ЄС 19 грудня прямо залежить від справи Юлії Тимошенко. Наголосила, що це офіційна позиція ЄС.

Україна близька до того, щоб остаточно дістати червону картку від Європейського Союзу, переконаний науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, 38 років:

— Європейці кілька разів на найвищому рівні особисто президентові України говорили: вирішуйте справу Тимошенко. Я докладно чув цю фразу від комісара Штефана Фюле в Ялті в середині вересня. Але українська влада обрала найгіршу з можливих тактик — слухати, кивати головою, а на практиці робити навпаки. Таке триває вже декілька місяців поспіль. Це розлютило наших західних партнерів.

Уже два тижні тому було зрозуміло, що можливість грудневого парафування Угоди про асоціацію суто теоретична. І це у випадку, якби щось зробили у справі Тимошенко. Наприклад, декриміналізували її статтю. Але поїзд уже пішов. Це був останній шанс. Зараз справа парафування виглядає нереально.

Те саме і з питанням візового режиму, до речі. Президент заветував закон про документи, що посвідчують особу, який нам потрібно ухвалити згідно з "дорожньою картою". Говорити про закінчення першої фази перемовин уже у грудні — абсолютно нереально. Найоптимістичніший сценарій — це середина літа наступного року.

У середу в Донецьк приїдуть міністри закордонних справ Польщі та Швеції — Радослав Сікорський та Карл Більдт. Вони подивляться матч "Шахтар" — "Порту" та поспілкуються з бізнесменом Рінатом Ахметовим. Факт приїзду — якщо не передбачено зустрічей із посадовцями — безпрецедентний. Таке вкрай рідко трапляється в дипломатичній практиці. Європа вкотре пробує виправити ситуацію. Про Ахметова там думають як про людину, яка впливає на дуже багато речей в Україні, зокрема на президента. Але це може бути й мислення за інерцією. Так, Ахметов справді впливова людина, але зараз його "золоті часи" минули. Усім заправляє сім'я президента.

Зараз ви читаєте новину «Влада обрала найгіршу з можливих тактик спілкування з Європою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути