вівторок, 02 квітня 2013 00:00

Влада й опозиція зацікавлені в руху до Європи

Автор: фото надане прес-службою Бориса Тарасюка
  Борис Тарасюк: ”Курс на європейську інтеграцію сформувався на початку 1990 років. З того часу він залишався практично незмінний. Мінялися лише влада й еліти. Жодна з пануючих влад не наважувалася кардинально міняти цей курс”
Борис Тарасюк: ”Курс на європейську інтеграцію сформувався на початку 1990 років. З того часу він залишався практично незмінний. Мінялися лише влада й еліти. Жодна з пануючих влад не наважувалася кардинально міняти цей курс”

Курс на євроінтеграцію залишається незмінний і недосяжний для України з початку 1990-х, заявляє голова Народного руху, екс-голова МЗС України, а нині народний депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.

Нещодавній візит голови Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клода Міньйона до України показав, що у вступі України до ЄС зацікавлені і влада, й опозиція. Проте, на думку експертів, представники провладних, так само, як і опозиційних сил, поки що ніяк не можуть узгодити всі технічні вимоги європейських парламентарів. Саме ці розбіжності між українськими політиками гальмують підписання Угоди про асоціацію між нашою державою та ЄС, заплановану на листопад цього року.

За словами Жан-Клода Міньйона, Рада Європи сприятиме підписанню цього документа, але Україна, у свою чергу, повинна якнайшвидше реформувати вітчизняне судочинство, правоохоронні органи та ухвалити більш жорсткі закони щодо боротьби з корупцією.

Утім, президент України Віктор Янукович заспокоїв Жан-Клода Міньйона і відзначив: "Ми завжди з увагою ставилися до наших зобов'язань перед Радою Європи й останнім часом зробили серйозні, суттєві кроки, щоб їх виконати".

Однак на практиці опозиція та влада досі так і не змогли домовитися між собою. Профільний комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції працює не в повну силу. У ньому точаться міжфракційні чвари і боротьба за шапку головного "інтегратора". Це гальмує всі процеси щодо Угоди, адже розробити та передати депутатам пакет законопроектів щодо неї має саме цей комітет ВРУ.

Уже й опозиційні лідери розуміють, що довго так тривати не може. Член комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк у своєму блозі  відзначив, що "курс на європейську інтеграцію сформувався на початку 1990 років. З того часу він залишався практично незмінний. Мінялися лише влада й еліти. Жодна з пануючих влад не наважувалася кардинально міняти цей курс".

Опозиційний політик Борис Тарасюк наполягає, що саме позиція Партії регіонів не дозволяє налагодити продуктивну роботу комітету в прийнятті рішень, необхідних для євроінтеграції. У той же час в комітеті "регіонали" кивають на опозиціонерів. Гойдалки, одним словом.

Раніше політолог Олексій Краснопьоров відзначав, що для того, аби якомога швидше вступити в Євросоюз, опозиція та влада мають "закопати сокиру війни і хоч якось почати працювати разом".

— В цілому, українська опозиція сьогодні займає нормальні і правильні проєвропейські позиції. Проте питання не тільки в позиціях, а й у методах досягнення цілей і способах відстоювання цих позицій, — зазначає політолог Олексій Краснопьоров. — Сьогодні владі та опозиції потрібно разом працювати на результат — підписання Угоди про асоціацію. В іншому випадку цього результату просто не буде. І ми ще довго будемо топтатися на одному місці.

Зараз ви читаєте новину «Влада й опозиція зацікавлені в руху до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути