Ексклюзиви
середа, 06 жовтня 2010 02:03

Влада хоче кавалерійським наскоком узяти гроші з бюджету

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 
Президенти Віктор Янукович і Дмитро Медведєв зустрілися у місті Геленджик Краснодарського краю Росії. Говорили про виконання домовленостей, досягнутих 21 квітня 2010 року в Харкові. Зокрема про будівництво мосту між Кримом і Кубанню, про інфраструктуру Чорноморського флоту. Янукович також попросив російського президента підтримати Україну в боротьбі за право провести Зимові олімпійські ігри 2022 року в Карпатах.

 - Здається, нашому президенту дуже припала до смаку гігантоманія, - коментує робочий візит президента політолог Олександр Палій, 35 років. - Міст між Кримом і Кубанню - це проект на мільярди гривень. Недаремно Віктор Янукович згадав у розмові з Дмитром Медведєвим про підготовку до Євро-2012.

У Європі чи мимоволі, чи навмисно шукали дурня, який погодився би проводити чемпіонат під час кризи. І коли поставили на нас із Польщею, ми сприйняли це як колосальну перемогу, хоча від неї - самі збитки. Підготовка щороку зжирає мільярди гривень, тоді як недофінансовані оборона, освіта, медицина, соціальна сфера. Та і європейці визнають, що наші інфраструктурні проекти коштують удвічі дорожче, ніж у них. Здогадайтеся, куди зникають ці гроші. І ось тепер міст, який Янукович зобов'язався закінчити до 2012 року.

Іще за часів СРСР це будівництво визнали недоцільним. Одного разу переправу таки збудували, але вона простояла рівно три місяці. Бо там постійні шторми, сильні течії, нестійкий ґрунт, жорстокі обмерзання кригою, що є найбільшою загрозою для мосту. Навіть поромна переправа, яка існує сьогодні, не заповнена. А влада хоче кавалерійським наскоком узяти гроші з бюджету і втелющити ці мільярди у черговий проект. У такі проекти мали би вкладати приватні інвестори. Якщо у Партії регіонів є люди, які хочуть давати гроші на таку "маніловщину", то хай знаходять. Навіщо доїти бюджет?

Президент також заявив, що готовий на українських базах обслуговувати і ремонтувати російські кораблі. Цікаво, що це за бази? Можливо, що під виглядом "обслуговування та ремонту" тепер у кожній бухті стоятимуть російські кораблі? І що Україна виторгує за це? Через збільшення кількості кораблів у Чорному морі, про яке нещодавно в Москві заявило вище військове керівництво, Росія посилить свій вплив, але виключно на Україну і на зросійщення Криму.

Януковичу слід придивитися до того, як росіяни зараз розправляються з білоруським лідером Олександром Лукашенком. Москва спочатку загнала його в тісний кут, надаючи фінансову допомогу і політичну підтримку. А коли Лукашенко відмовився остаточно здати Білорусь - увійти до складу Росії чи на правах автономії, чи на правах шести областей - суб'єктів федерації, визнати сепаратистські режими на Кавказі - Кремль одразу ж розгорнув проти нього інформаційну війну. Медведєв у своєму відеоблозі в інтернеті повчає, як має поводитися білоруський президент. Приблизно так він робив наприкінці президентства Віктора Ющенка. Тепер заявляє, що в Білорусі "підозріло зникають люди". Хоча ніхто не зникає вже кілька років. Але коли політичні вбивства траплялися раніше, Росія говорила про якусь унікальну "слов'янську демократію" і закликала світ не втручатися у внутрішні справи Білорусі. Раніше "білоруський слон" був найкращим "другом" російського. Якщо тепер "український слон" хоче посісти це місце, то мусить зважати, наскільки можна довіряти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Влада хоче кавалерійським наскоком узяти гроші з бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути