пʼятниця, 02 липня 2010 05:31

Влада готує наступ на місцеві ради

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Регіонал" Олександр Єфремов вніс до Верховної Ради законопроект про місцеві вибори. Перший висновок: він наближає нашу державу до авторитаризму. Готують колосальний удар по опозиції. Що турбує найбільше?

Перше. Тепер виборча кампанія триватиме замість 90 днів 50. За таких умов перевагу отримують кандидати і політичні сили, які користуються адміністративним і фінансовим ресурсом.

Друге. Без підтримки партії жоден громадянин України не зможе претендувати на посаду міського голови або балотуватися до міської, районної чи обласної ради. Це стосуватиметься навіть висуванців у мажоритарних округах. Адже половину ради пропонують обирати за партійними списками, а решту — в одномандатних округах. Щоб стати депутатом, не достатньо користуватися підтримкою виборців — обов"язково треба йти на поклін до місцевих політичних босів. А влада контролюватиме процес через осередки своїх партій. Самовисуванці матимуть право балотуватися лише до сільських і селищних рад.

Третє. Політичним силам заборонено об"єднуватись у виборчі блоки. Новація в першу чергу вдарить по Блоку Юлії Тимошенко. Авторитет БЮТ повсюдно тримається на прізвищі його лідера. Тепер соратники Юлії Володимирівни повинні будуть балотуватися до місцевих рад під значно менш популярною назвою партії "Батьківщина".

Четверте. Право висувати своїх кандидатів отримають лише ті осередки партій, які зареєстровані не менш аніж за рік до дня виборів. Із виборчого процесу в багатьох місцях вибиваються політичні сили нових лідерів, які можуть нести загрозу для влади. Йдеться насамперед про Арсенія Яценюка, В"ячеслава Кириленка та Анатолія Гриценка.

Самовисуванці матимуть право балотуватися лише до сільських і селищних рад

П"яте. Знайдений ефективний спосіб тиску на неугодних мерів: заборонили висувати кандидата на міського голову кількома політичними партіями одночасно. Тепер будь-якого бунтівного кандидата можна зняти з дистанції, натиснувши на керівника місцевого осередку партії, який його висунув. У будь-який момент організація може відкликати своє подання і виборча комісія скасує реєстрацію кандидата. Якщо б претендента на посаду мера могли висувати осередки кількох партій, ризик втручання з боку влади значно б зменшився.

Шосте. Вибудовують жорстку вертикаль виборчих комісій. Починаючи від ЦВК, кожна вища комісія сама формуватиме виборчкоми нижчого рівня. Місцеві ради на їх склад не впливатимуть.

Сьоме. На виконання законопроекту про вибори паралельно пропонують внести зміни до кількох нормативних актів. Зокрема, "регіонали" радять скасувати обов"язкове входження обраного депутата до фракції партії, за списками якої він обирався. Тепер без жодних негативних наслідків для себе будь-який депутат від опозиційної партії зможе законно перебігти, наприклад, до фракції Партії регіонів.

Імовірність прийняття запропонованих змін надзвичайно висока. Влада продовжує будувати в Україні авторитаризм — за зразком Росії, Білорусі, Туркменістану. Так триватиме до першого організованого спротиву.

Зараз ви читаєте новину «Влада готує наступ на місцеві ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути