середа, 05 вересня 2012 07:45

Влада готується розганяти демонстрації

Автор: фото з сайта www.delfi.ua
  Віктор Небоженко: ”Усе, що міліція робила раніше — репетиція виборів 2012 та 2015 років”
Віктор Небоженко: ”Усе, що міліція робила раніше — репетиція виборів 2012 та 2015 років”

Міністерство внутрішніх справ закупило обладнання та спецавтомобілі на 60,9 млн грн. Найбільше — машин для перевезення ув'язнених, "автозаків", водометів й турнікетів. У липні на озброєння Внутрішніх військ витратили 105 млн грн.

— Влада розуміє, що люди обурюватимуться результатами виборів, — каже політолог Віктор Небоженко, 59 років. — Тому будуть спроби мирних вуличних протестів, демонстрацій. Влада це прогнозує і готується. Навіть сподівається сама спровокувати найбільш радикальну групу протестувальників, щоб та влаштувала початковий, слабенький, Майдан. І, допоки він не набув характеру загальнонаціональної акції, швидко його придушити.

Навіщо владі провокувати населення?

— Міліція й так захищатиме фальсифікації на виборах, виганятиме спостерігачів, не дозволятиме засвідчувати їхні результати. Тому мета влади — показове насильство над найактивнішими незгодними. Точно так само як вона заарештовувала лідерів опозиції. Це стратегія залякування. Люди мають відчувати, що нічого не можна вдіяти. Суспільство має впасти в апатію та песимізм. Залякування — головний засіб тримати все під контролем.

Після застосування грубої сили на самому початку опір зазвичай не продовжують. Це якраз те, що не зробили 2004-го. І Янукович це пам'ятає як ніхто інший, адже відмова Кучми від силового сценарію позбавила тоді його президентства.

Чи такі дорогі придбання означають, що міліція не здатна зупинити протести наявними засобами?

— Здатна, але це показова демонстрація. Міліція досі не продемонструвала себе в усій своїй красі. В неї два роки вливають величезні кошти. Міліцейське начальство формується переважно з вихідців Донецької та Луганської областей. Якщо суди довели владі свою корисність, то міліція — ні. Тепер її черга. Наприкінці жовтня або на початку листопада її випробують. Усе, що міліція робила раніше — репетиція виборів 2012 та 2015 років.

Банкова не боїться, що заворушення можуть для неї погано закінчитися?

— Ні. Це старий диктатор знає, що підсковзнутися можна і на банановій шкірці. Тож краще нічого не провокувати. А ці так не мислять. Цей молодняк упевнений, що в них усе під контролем, усе попереду, нічого з ними не трапиться. Свій страх вони залишили на Донбасі в 1990-х.

Які будуть провокації?

— Класично це можуть зробити через переодягнутих міліціонерів, які вчинять бійку з колегами у формі. Це все покажуть по телебаченню. От і привід для старту. Можливо, просто виокремлять найбільш буйних — тих, хто перший прийде на мітинг чи займається його організацією. Потім найжорстокішим чином розженуть їх та пересаджають, бо вони там не заповнили якийсь папірець при підготовці акції. Всі інші повинні це бачити. Ми ж пам'ятаємо, що вночі 200 активістів податкового Майдану штурмували три тисячі убопівців. Потім їм розказували, що вони не там забивали кілочки для наметів.

Зараз ви читаєте новину «Влада готується розганяти демонстрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути