четвер, 29 жовтня 2009 18:37

Віктор Янукович подав до Центрвиборчкому дві декларації про доходи

Віктор Янукович подав до Центрвиборчкому дві декларації про доходи

Кандидат у президенти Віктор Янукович після багатьох років поневірянь виявився… мільйонером. Такий його статус зафіксований у декларації про доходи за 2008 рік, яку він подав до Центральної виборчої комісії, пише інтернет-видання "Українська правда".

"УП" від своїх джерел у Центрвиборчкомі отримала фінансовий звіт Януковича. Перед тим Віктор Федорович та його патронатна служба не відповіли на 20 (!) офіційних звернень видання, неодноразово порушивши закон "Про інформацію".

Насправді Янукович подав не одну, а дві декларації. Причому ці документи істотно різняться.


Отже, 23 жовтня керівник Партії регіонів підписав необхідний для кандидатів у президенти пакет документів та доручив підлеглим доставити його в ЦВК. У першій декларації зазначалося, що протягом 2008 року Янукович отримав сукупний дохід 536 тис. 15 грн і 35 коп. При цьому його зарплата як депутата становила 223 тис. грн — близько

18, 5 тис. грн щомісяця.

Також Янукович узяв матеріальну допомогу на 34,85 тис. грн та отримав у вигляді дивідендів чи роялті 277 тис. 419 грн.

Дружина Віктора Федоровича Людмила за весь рік отримала 14 тис. грн пенсії — трохи більше тисячі щомісяця. Також їй нарахували 12 тис. 744 грн. дивідендів.

У власності лідера опозиційної політичної сили виявився будинок на 619,6 кв м. Очевидно, це і є той маєток на території колишньої державної резиденції "Межигір'я".

Також є квартира на 239,4 кв. м та два машиномісця по 20 кв. м. Хоча автомобілів ні в нього, ні в дружини за декларацією немає.

У банку Янукович тримав 934 тис. 135 грн, а його дружина — 157 тис. 186 грн.

Виходить, за два роки лідер "регіоналів" непогано накопичив грошей. У декларації за 2006 рік на його банківському рахунку зберігалися ледь 200 тис. грн, а в дружини жодних грошей у фінустановах не тримала.

У неділю Янукович полетів на Афон, звідки повернувся у понеділок увечері. У вівторок, 27 жовтня, подав до ЦВК... другу декларацію.

 

З'ясувалося, Янукович "згадав" найголовніше — торік він начебто продав усе своє майно, аби придбати будинок у "Межигір'ї". Таку легенду він озвучував, коли журналісти його запитували про підстави проживання в колишній резиденції уряду.

Так, 17 вересня Янукович повідомив, що заради купівлі маєтку в "Межигір'ї" йому довелося розпрощатися з нажитим майном.

Я змушений був продати майже  все, що мені належить і в Донецьку, і в Києві

— Ціна для мене була серйозна, тому я змушений був продати майже  все, що мені належить і в Донецьку, і в Києві. У мене тут була квартира. Я все продав, — божився Віктор Федорович.

У новій декларації зазначені ті самі дані про нерухоме майно, що і в попередній. Відрізняються вони лише цифрами в другому розділі. З'явився дописаний від руки пункт "Дохід від продажу нерухомого майна" — 2 млн 674 тис. 910 грн.

Крім того, значно більше грошей стало в розділі "Матеріальна допомога" — замість 34 тис., які були в декларації триденної давності, там з'явився 1 млн 680 тис. 57 грн і 40 коп.

У новій декларації загальна сума сукупного доходу Януковича збільшилася до 4 млн 857 тис. грн. Пояснити ці метаморфози змогли в Центрвиборчкомі.

 

— Справді, 27 жовтня ЦВК отримала від Віктора Януковича нову версію декларації та супровідний лист, де він повідомляв, що за власною ініціативою виправив неточності, — розповідають там.

За законом про вибори президента, "помилки і неточності, виявлені в декларації, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата на пост президента України".

Після цього, як вимагає закон, декларацію про доходи Януковича відправили на перевірку в Податкову адміністрацію. Того ж дня, 27 жовтня, ЦВК отримав відповідь, що між даними ДПАУ і відомостями, зазначеними в декларації, розбіжностей не виявлено.


Залишилося з'ясувати дві речі. Що саме становила "матеріальна допомога" 1,5 млн грн, про яку згадав лідер "регіоналів". І що значили слова Януковича, що заради "Межигір'я" він продав майже все, що мав у Києві та Донецьку.

За попередньою оприлюдненою декларацією, в Януковича 2007 року була квартира на вул. Січневого повстання в столиці площею 162 кв. м. Більше ні в нього, ні в його дружини нічого не значилося.

Натомість згідно з декларацією у власності керівника Партії регіонів є квартира на Оболонській набережній у Києві площею 240 кв. м та будинок в "Межигір'ї".

Навіть теоретично неможливо уявити, що все це придбали в результаті продажу житла на вул. Січневого повстання — виручених грошей забракло б. При цьому вп'ятеро збільшився банківський рахунок. І весь цей час Янукович був депутатом та прем'єром, тобто комерційною діяльністю займатися не міг.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Янукович подав до Центрвиборчкому дві декларації про доходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути