Ексклюзиви
вівторок, 07 червня 2011 00:45

Відтермінування пенсійної реформи тільки погіршить ситуацію

Експерти вважають доопрацьований варіант пенсійної реформи більш прийнятним для українців. Проте припускають, що деякі його позиції можуть спробувати заблокувати чиновники.

Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента":

— Обмеження максимальних пенсій — це один із механізмів, покликаних якщо не зняти соціальну напругу в суспільстві, то підтвердити соціальну спрямованість реформи.

Проте я не впевнений, що з цим рішенням погодяться самі віп-чиновники. Спроби обмежити величезні пенсії вже були. Але Конституційний суд — а його судді отримують дуже великі пенсії, значно більші за депутатські, — сказав "ні". Бо таке обмеження порушує їхні конституційні права і статтю Основого закону, що не дозволяє знижувати соціальні стандарти. Ось такий егоїстичний підхід.

Це просто абсурд і кричущий прояв соціальної несправедливості. У цьому плані я позицію уряду абсолютно підтримую: альтернативи проведенню пенсійної реформи немає. Це дуже непроста дилема для влади. Нинішні проблеми Пенсійного фонду і ті, які на нього чекають у недалекому майбутньому, на слуху вже не один рік. Так чи інакше реформу потрібно буде проводити. В іншому випадку система пенсійного забезпечення буде зруйнована.

Олександр Жолудь, експерт Центру перспективних досліджень:

— Відтермінування пенсійної реформи тільки погіршить ситуацію. Точка неповернення вже пройдена. Пенсійний фонд має дефіцит, що зростатиме й далі. Питання не в тому, що буде краще, якщо ми зробимо реформу. Питання в тому, що буде гірше, якщо ми її не зробимо.

Ганна Вахітова, професор Київської школи економіки:

— Обмеження максимального розміру пенсій для нинішніх і майбутніх пенсіонерів на рівні десяти прожиткових мінімумів для непрацездатних будуть сприйняті позитивно. Які і запровадження залежності пенсій народних депутатів і високопоставлених чиновників від максимальної суми, з якої сплачується єдиний соцвнесок. Такі обмеження будуть сприйняті як більш справедливі порівняно з поточною ситуацією. Адже існує великий розрив між доходами держслужбовців вищих категорій та працівниками інших галузей. А запропоновані заходи так чи інакше прирівняють або хоча б наблизять нардепів до звичайних громадян. Це сприятиме більш позитивному сприйняттю реформи українцями.

Олена Бєлан, головний економіст "Драгон Кепітал":

— Доопрацьований документ справляє позитивне враження. У ньому введені компенсатори для тих, хто виходитиме на пенсію пізніше: 0,5 відсотка нарахованої пенсії за кожен додатковий місяць до п'яти років і 0,75 відсотка — понад п'ять років. Це додаткові стимули для людей, які продовжують працювати після досягнення пенсійного віку.

Зараз ви читаєте новину «Відтермінування пенсійної реформи тільки погіршить ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути