Ексклюзиви
середа, 02 червня 2010 06:45

Відчуття непридатності погіршує стан здоров"я

Підвищення пенсійного віку позитивно позначиться на здоров"ї людей, вважає 50-річний Юрій Сіренко, керівник відділу симптоматичної артеріальної гіпертензії Інституту ім. Стражеско.

— У світі пенсійний поріг коливається від 60 до 65 років для жінок і чоловіків відповідно. І уряди піднімають цей поріг, бо людина переживає більший стрес, коли її викидають з робочого місця у порівняно молодому віці. Різке падіння статків і відчуття непридатності погіршує стан здоров"я. А ми за Радянського Союзу штучно обмежили для жінок пенсійний вік до 55 років і подавали це як велике досягнення соціалізму. Зараз цей жест виглядає як крок назад, — каже лікар. — Якщо чесно порахувати, то більшість жінок після 55 років і чоловіків після 60 не поспішають покидати роботу. Звісно, підвищення пенсійного віку не повинно торкатися інвалідів, які можуть працювати, бо вони мають обмеження у працездатності.

— Робота стимулює і тонізує людину, вона не "розклеюється". З давніх часів правителі були при владі до дуже пізнього віку і мало хворіли. Тому підвищення пенсійного віку принаймні не погіршить здоров"я українців, — додає завідувач інфарктного відділення столичної Олександрівської лікарні 34-річний Олексій Башкірцев.

Директор Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова, 60 років, вважає, що підвищувати пенсійний вік потрібно кожні півроку на три місяці:

— Спочатку жінкам до 60 років, а потім обом статям — до 62 років.

Зараз ви читаєте новину «Відчуття непридатності погіршує стан здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути