Ексклюзиви
четвер, 07 березня 2013 07:30

"Відбілювання" зарплат збільшить безробіття

Автор: Малюнок: Володимир КаЗАНЕВСЬКИЙ
 

Зайнятих повних робочий день в Україні меншає. Ця тенденція спостерігається від серпня минулого року до лютого 2013-го. Зараз повний день працюють 9,7 млн осіб, торік було 10,2 млн. Неповний робочий день тепер у 0,5 млн людей, повідомляє Держкомстат.

— Перехід на неповну зайнятість — це компромісне рішення для бізнесу та працівників, — говорить президент Українського аналітичного центру економіст Олександр Охріменко, 48 років. — Щоб не звільняти людей, роботодавці переходять на гнучку форму організації праці. Так зараз роблять по всьому світі.

Загальний стандарт рівня безробіття — від 4 до 10 процентів. Коли менше 4 відсотків, тоді непропорційно росте зарплата, і це погано для бізнесу. Понад 10 відсотків — шкідливо для працівників, бо зростає податкове навантаження на них. В Україні безробітних 7,4 відсотка. У Європі є й гірші показники: в Греції —  26, Іспанії — 24,  Польщі — 14, Франції — 10.

В нашому випадку треба пам'ятати одну важлива річ. Якщо ми постійно говоримо та вимагаємо виведення зарплат із тіні й викорінення їх у конвертах, це неминуче призведе до зростання кількості непрацюючих. Показовим є приклад Греції. Безробіття там було незначне, але за рахунок неоподаткованих зарплат. Потім греки ввійшли до єврозони, і їм довелося витягти всі "скелети" з шафи своєї економіки. З одного боку, в них зросли зарплати, з іншого — збільшилося безробіття.

Економіка не тяжіє до такого слова, як "справедливість". Швидше — "ефективність". Тому в будь-якому бізнесі мають залишатися найсильніші, найпрацьовитіші, найталановитіші. Працівники, що знайшли роботу по блату чи застигли в професійному розвитку, може, й хороші люди, але вони — тягар для ефективності та результату. Тому конкуренція на ринку праці має виштовхувати менш кваліфікованих і заміняти їх на професійніших. Інакше цей бізнес муситиме зійти з ринку.

Що робити простій людині? Ради нема — підвищувати кваліфікацію. Постійно вдосконалюватися, вчитися, бути відкритим до нових знань. Драматизувати ситуацію не варто. В Україні той, хто хоче працювати, роботу знайде.

Зараз ви читаєте новину «"Відбілювання" зарплат збільшить безробіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути