четвер, 05 листопада 2009 18:43

Від Яценюка йдуть люди

Рейтинг лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка знизився, за різними даними, на 4–5%. Про це свідчить більшість соціологічних досліджень, оприлюднених наприкінці жовтня. Політолог Володимир Фесенко пояснює це тим, що Арсеній Яценюк змінив свої програмні орієнтири і втратив підтримку електорату, який був ще донедавна для нього "базовим".

Тепер це вилилося для кандидата в президенти у відчутні кадрові втрати —з посади пішов керівник його Львівського обласного штабу Олександр Ганущин. На прес-конференції у середу він заявив, що вийшов із виборчого процесу через незгоду з курсом Арсенія Яценюка на "неперспективну євразійську політико-економічну модель", закладену у передвиборній програмі "Новий курс".

За словами Ганущина, на початку року він повірив у перспективний проект Арсенія Яценюка і добровільно залишив посаду заступника голови Львівської обласної держадміністрації —керівника її апарату.

—Але зараз проект 17 викликів України виродився. Програма "Новий курс" кардинально різниться з тезами, викладеними у 17 викликах. Ця програма передбачає залежність України від Росії й інших країн, що входили до складу СРСР, —каже Олександр Ганущин.

Він також наголошує, що обговорення програми "Новий курс" із керівниками обласних штабів фактично не було, бо перетворилося на звичайнісінькій "одобрямс".

—Я мав жорсткі дебати з Яценюком. Але коли тебе не чують, тоді немає про що говорити. Багато людей з інших регіонів не поділяють таку зміну курсу та програмних засад, але в силу різних обставин готові зараз із цим миритися, — каже екс-керівник обласного штабу лідера "Фронту змін".

Програма "Новий курс" передбачає залежність України від Росії й інших країн, що входили до складу СРСР

Олександр Ганущин поширив текст своєї заяви. У ній, зокрема, йдеться про те, що наприкінці 2008 року і впродовж першої половини 2009-го багато хто в Україні повірив й у те, що курс молодого перспективного політика буде продовженням, а Арсеній Яценюк —спадкоємцем Віктора Ющенка на посаді президента України.

"Однак сьогодні слід констатувати, що Арсеній Яценюк кардинально відійшов від принципів, задекларованих на старті претензій на крісло глави держави, не кажучи вже про позиції, сповідувані ним на посаді міністра закордонних справ України. Оскільки модерний проект нової України європейського взірця вперше прозвучав саме з уст Арсенія Яценюка, тому особливо неприйнятним є те, що за короткий період часу вектор його програмних засад був рішуче змінений", йдеться у документі.

Ганущин заявляє:

—Я повірив усією душею у нову третю силу і у політика, який мав розуміння національної ідеї як людина, що здобула певний досвід у державному управлінні та в місцевій політиці. Проте сьогодні мені гірко визнати, що проект нової України європейського взірця виродився в одну з неперспективних євразійських політико-економічних моделей. Він переродився у програму "Новий курс" кандидата у президенти України Арсенія Яценюка, де національна ідея підмінена східноєвропейським проектом інтеграції, що передбачає якомога більшу взаємозалежність України з Росією та іншими країнами, що донедавна входили до складу Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Та й способи впровадження модернізації України, закладені у програмі Яценюка, надто нагадують, вважає екс-керівник його Львівського штабу, "радянські підходи, які домінували на одній шостій частині земної кулі у першій половині ХХ століття". Рух за напрямком, визначеним "Новим курсом", "не відповідає національним інтересам України", —переконаний  Олександр Ганущин:

—Саме тому я прийняв рішення про вихід із виборчого процесу у статусі керівника Львівського обласного штабу кандидата у президенти України Арсенія Яценюка.

Із публікацій у пресі відомо, що підготовкою виборчої кампанії екс-голови Верховної Ради займається група російських політтехнологів, яких, зокрема, пов"язують з ідеєю "України трьох сортів". Її активно використовував штаб Віктора Януковича під час виборів президента 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «Від Яценюка йдуть люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути