вівторок, 23 жовтня 2012 07:30

Вхід турків до Сирії потрібен американцям

Туреччина погрожує Сирії агресивно реагувати на обстріли прикордонних турецьких населених пунктів. Турецька артилерія обстрілює сирійську територію, поки що лише у відповідь на постріли звідти.

— Останні соціологічні опитування показують, що абсолютна більшість населення Туреччини виступає категорично проти інтервенції в Сирію, — розповідає журналіст турецької газети "Джумхурієт" Деніз Берктай, 35 років. — З іншого боку, на нашій політичній сцені є три гравці. Це урядова Партія справедливості і розвитку, що має абсолютну більшість у парламенті. І вона діє у фарватері інтервенції. В опозиції є Народна республіканська партія і націоналісти. Вони роблять вигляд, що проти. Водночас, працюють з урядом. Це маріонеткова опозиція.

Вхід турків до Сирії потрібен американцям. Зрозуміло, що до своїх президентських виборів США не збираються входити до Сирії. Бо це означало б поразку Барака Обами. Отже, намагаються загребти жар турецькими руками. З іншого боку, після Іраку американці не хочуть втручатися у справи на Близькому Сході. Тож для зміни урядів користуються або опозиційними силами всередині країни, або використовують сусідські країни. У випадку Сирії — Туреччину. Остання є членом НАТО і суттєво залежить фінансово від Сполучених Штатів. Це ставить перед урядом дилему. Частина урядовців чудово розуміють, що вторгнення до Сирії може закінчитися погано. З іншого боку, вони не можуть відверто відмовити США.

Уряд нам пояснює — сирійці бомбардують нашу територію. Але ж досі Туреччина відверто підтримувала так звану Вільну сирійську армію, війська сирійської опозиції. Цю силу у світі ще не визнали за легітимну, а вони вже перебувають на турецькій території. І ці люди заходять на територію Сирії, організовують напади на урядові війська чи будівлі, а тоді знов повертаються до Туреччини. Отже, перша іскра в цій пожежі походила від нас. Ми самі винні. Якби турецька влада заборонила сирійській опозиції входити на свою територію, то питання зникло б саме.

Що буде далі? Сьогодні ймовірніша інтервенція, бо уряд до неї схильний. Але це зовсім не означає, що вона відбудеться наступними днями чи навіть тижнями. Буде довгий процес втягування Туреччини у війну.

Зараз ви читаєте новину «Вхід турків до Сирії потрібен американцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути