четвер, 22 липня 2021 02:25

Верховна Рада віддала олігархам понад 100 мільярдів гривень

Верховна Рада списала понад 100 млрд грн боргів облгазів, теплокомуненерго та газзбутів. Відповідний закон ухвалила 14 липня. Вартість використаного ними блакитного палива станом на 1 травня 2020 року компенсують з бюджету.

"Цим документом платники податків віддадуть олігарху Дмитрові Фірташу та його друзям 100–140 мільярдів гривень, — пише у фейсбуку ексміністр інфраструктури ­Володимир Омелян, 42 роки. — Фірташ отримає від 55 мільярдів, адже понад 70 відсотків облгазів — його".

— Заборгованість теплокомун­енерго перед постачальниками палива (Нафтогаз і Укртранс­енерго. — ГПУ) накопичувалася 10 років, — каже економіст 50‑річний Святослав Павлюк. — Причина — бездіяльність держави. Це запізнення виплат пені, пільг, субсидій, довгі процедури встановлення тарифів при частій зміні ціни на газ. Перша ідея законопроєкту полягала в допомозі теплокомуненерго погасити борги, створені не ними. Під час розробки почали вкидати різні норми — "хотілки" облгазів. Сума боргу виросла удвічі. Законопроєкт не містить фінансових розрахунків і не має джерел покриття в бюджеті.

Текст став доступний експертному управлінню за годину до заключного голосування

Списання позитивне для поточної діяльності теплокомун­енерго. Дасть можливість залучити кредити під модернізацію та дешевшу закупівлю газу. Але 2011‑го Рада вже списувала облгазам заборгованість на суму 24 мільярди гривень. Одразу після того вони знову почали її нарощувати. Закон не ліквідовує причин боргів.

Я слідкував за цим законопроєктом. Це великий текст, написаний багатьма людьми, який важко проаналізувати. На це не дали часу. Очевидно, була команда згори. Текст став доступний експертному управлінню ВР за годину до заключного голосування. Там більш як 200 сторінок коментарів. Якщо владна політична сила й Кабінет міністрів проштовхують такий складний і токсичний документ, не даючи його проаналізувати, — це політичне замовлення. Гроші йдуть у кишеню олігархів. Це свідчить про існування домовленості керівництва з ними.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада віддала олігархам понад 100 мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути