пʼятниця, 18 січня 2019 07:40

Вбили мера Гданська

14 січня в лікарні помер мер польського міста Гданськ 53-річний Павел Адамович. Днем раніше під час благодійного концерту 27-річний Стефан Вілмонт вибіг на ­сцену після промови ­міського голови та кілька ­разів ударив його ножем у серце. Вирвав із рук ведучого мікрофон і пояснив свій ­напад:

— Я сидів невинний у в'язниці. "Громадянська платформа" (польська ліберальна партія, до якої належав загиблий; була при владі у 2011–2015 роках. — ГПУ) мене катувала. Саме тому загинув Адамович.

Медики перелили йому 20 л крові, яку здали городяни, але він не вижив.

Павел Адамович обіймав посаду мера з 1998-го. Переобирався п'ять разів. Був активний критик владної партії "Право і справедливість". Виступав за відкритість для мігрантів, багатокультурність Польщі. Адамовича називали другом України. 2014 року започаткував програму стипендій для студентів зі Львова.

14 січня у Гданську й інших містах пройшли марші проти ненависті та насильства. Тисячі людей вшанували пам'ять Павела Адамовича.

Вбивцю Стефана Вілмонта затримали одразу. Йому загрожує довічне ув'язнення. 2014-го його посадили на п'ять років за пограбування банків. На волю вийшов наприкінці 2018-го.

Після вбивства Адамовича польська поліція заарештувала ще трьох чоловіків, які в соціальній мережі "Твіттер" закликали нападати на мерів Познані та Вроцлава. Мери цих міст теж виступають проти політики влади та є членами опозиційної "Громадянської платформи".

"У Польщі протягом кількох років ріс розкол у суспільстві. Одним із його проявів став нечуваний рівень мови ненависті і словесного насильства. Рано чи пізно воно мало перетворитися на фізичне, — пише історик 41-річний Олександр Зінченко у "Фейсбуку".

— Павел Адамович був об'єктом цькувань із боку політичних опонентів і провладних ЗМІ. У червні позаторік польські "нацики" видали на нього "Свідоцтво політичної смерті" з формулюванням причини: "лібералізм, мультикультуралізм". Треба припинити ставитися з легковажністю до мови ненависті. Польське суспільство має замислитися і про роль урядової пропаганди в цій історії.

Україна зацікавлена в сильній Польщі, а не ослабленій внутрішнім конфліктом. Із прогнозованою політикою. Із цінностями, на яких збудована Об'єднана Європа. Слабка Польща з розколотим світоглядно суспільством — найгірший варіант для України".

"Вбивство мера Гданська — це фільм "Волинь" (про ворожнечу ОУН УПА з польською Крайовою Армією на Волині. Стрічку критикували в Україні за однобоке висвітлення історичних подій і розпалювання ворожнечі. — ГПУ). Це закон про геноцид із хвилею українофобії (2016-го Сейм Польщі визнав ­криваві події на Волині та в Галичині 1943–1945 років геноцидом поляків, організованим українськими націоналістами. — ГПУ). І нездорова критика письменниці Ольги Токарчук (сказала, що Польща "робила жахливі речі як країна-колонізатор, як національна більшість, яка пригнічує меншість". — ГПУ) з погрозами її життю. І страх перед біженцями. І ненависть до ЄС, — пише письменник Андрій Бондар, 44 роки, у "Фейсбуку". — Все це планомірно плекалося в Польщі останніми роками — владою, пресою, ультраправою вулицею — і не могло не вилізти назовні. Це нарешті примушує замислитися.

Всередині нашого суспільства ситуація не набагато краща. Але ми боремося з реальним ворогом, а вони накликають на свою голову вигаданих".

Зараз ви читаєте новину «Вбили мера Гданська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути