четвер, 13 квітня 2006 18:56

Варіанти коаліцій

Наступна Верховна Рада буде своєрідною. 26 березня ми вибрали парламент, який буде менш професійним за попередній. Та й його здатність сформувати ефективну коаліцію викликає великі сумніви.

Це були перші вибори виключно за партійними списками. Принципи формування їх аж ніяк не ґрунтувалися на вимогах до професійності кандидатів або їхньої моральності. Переважали особиста відданість вождям і високі вступні внески. Розрахунок був на те, що люди голосуватимуть за "обличчя" партії чи блоку, а на список уваги не звертатимуть. Так і сталося. Разом із Тимошенко, Морозом, Єхануровим та Януковичем народними депутатами стануть десятки тих, кого за інших умов виборці до парламенту не підпустили б і близько.

Навряд чи союз "Нашої України" та блоку Тимошенко буде довговічним

Проблема й у тому, що майже немає надій на створення ефективної парламентської більшості, а відтак — ефективної влади. Такої, яка відповідала б потребам усього суспільства, — на сході й на заході України.

Якщо виникне помаранчева коаліція, поза владою опиняться представники третини виборців. У цьому разі центральна влада буде ще більш чужою для мешканців сходу, ніж досі. До того ж навряд чи союз "Нашої України" та Блоку Юлії Тимошенко буде довговічним. Не так давно вони розлучилися з такими грандіозними скандалами, що тепер годі відновити довіру одне до одного.

Інший варіант — коаліція "Нашої України" і Партії регіонів. Для багатьох вона виглядає неприродним гібридом демократичних і недемократичних сил. Такий союз викличе велике невдоволення в центрі й на заході країни. Адже всю передвиборну кампанію "нашоукраїнці" лякали можливим поверненням до влади "колишніх". А тут самі з ними блокуються. У непростій ситуації опиняться й "регіонали". У разі коаліції з "НУ" їм доведеться відмовитися від наполягання на державному статусі російської мови, покласти до шухляди намір вступити до ЄЕП. Як пояснити це тим, хто голосував за Януковича з Ахметовим?

Як пояснити це тим, хто голосував за Януковича з Ахметовим?

Звичайно, моральний дискомфорт від такого об"єднання міг би  компенсуватися продуманою економічною політикою й відчутним покращенням рівня життя. Але найближчим часом розраховувати на це не доводиться. Цікавих кадрових рішень, а відповідно й підходів у роботі, союз "Нашої України" з Партією регіонів не обіцяє. Навряд чи ті ж Микола Азаров або Андрій Клюєв стануть генераторами нових ідей.

Очевидно, що за таких умов найкращим варіантом була б велика коаліція — "Нашої України", Партії регіонів, блоку Тимошенко та соціалістів. Райського життя вона б не забезпечила, але, принаймні, влада була б максимально представницькою. Можливо, такий союз дав би поштовх до національної злагоди.

Проте саме цей варіант є сьогодні найменш вірогідним.

Зараз ви читаєте новину «Варіанти коаліцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути