четвер, 26 квітня 2012 10:42

"В Україні проводять не медичну реформу, а сумнівний експеримент"

Від початку 2012 року в Україні медична реформа перейшла у фазу конкретних змін у чотирьох пілотних регіонах — Вінниччині, Донеччині, Дніпропетровщині й у Києві. Триває підготовка до початку змін в інших областях.

Та на практиці усе реформування зводиться до скорочення медичних установ, а не до поліпшення якості медичного обслуговування населення, вважають комуністи. Прикриваючись медреформою, держава прагне зменшити кількість ліжок, стаціонарів, поліклінік, ФАПів і зробити всю медицину платною. Тому фракція Комуністичної партії України у Верховній Раді хоче добиватися скасування такої реформи, оскільки вона погіршує рівень медицини в країні.

Навіть у пілотних регіонах спостерігається хронічне недофінансування цієї галузі. Наприклад, вінницький обласний бюджет виділив на лікарні 153,5 млн грн за мінімальної потреби в 217 млн. Держава не покриває витрат з опалювання, електроенергії, зарплат, не кажучи про медикаменти або харчування хворих.

Не отримали обіцяного фінансування і медустанови Донеччини. У Маріуполі в перші місяці 2012 року в міських лікарнях пацієнтів практично не годували, а більшість ліків, медпроцедур і аналізів люди оплачували з власної кишені. У Дніпропетровську грошей обласного бюджету забракло лікарям на зарплату — позичали в міському бюджеті. Чиновники виправдовувалися: мовляв, недорахували.

В інших регіонах ситуація така ж. Скажімо, у Криму і без того неякісне медобслуговування після початку реформи стало ще гірше і дорожче. Поменшало ліжок у лікарнях і бракує медпрацівників, водночас зросла вартість будь-якої довідки або аналізу в медзакладі. За кожен аналіз практично скрізь треба заплатити, обов'язковим є і так званий "добродійний" внесок. Хворим виписують найдорожчі ліки і просять придбати їх у конкретній аптеці.

— По-моєму, в Україні сьогодні проводять не реформу, а експеримент із сумнівним результатом, — каже колишній керівник Міністерства охорони здоров'я, депутат від КПУ Юрій Гайдаєв, 57 років. — Говорити про якісь поліпшення медичних послуг неможливо без належного фінансування. А його немає. Усе, що потрібне державі, це вкладати гроші в медицину і стежити за тим, щоб їх раціонально використовували.

Сьогодні українцям пропонують або страхову, або "реформовану" медицину за західними зразками. Наголошують, що радянська — "економічно неефективна".

Однак розрахунки свідчать: за однакових обсягів і якості медичних послуг страхові децентралізовані моделі охорони здоров'я дорожчі за централізовану бюджетну систему вп'ятеро. Бо між поліклінікою і застрахованим пацієнтом є спекулятивні посередники — страхові компанії, які привласнюють майже дві третини коштів.

Наприклад, у страхових компаній США середній прибуток 73%. При цьому в держави немає важелів управління і можливості контролю ціноутворення в зоні "страховик — медустанова". Тому в Америці за витрат на медицину 15% бюджету — $4 тис. на людину — медицина недоступна для третини громадян: 15% не мають страховки, а ще стільки ж застраховані неадекватно. А от Куба, за витрат $400 на людину, забезпечує населенню 100-відсотковий безкоштовний доступ до меддопомоги. Її гуманність і економічну ефективність свого часу визнали і взяли за основу Велика Британія, Данія, Ісландія, Норвегія, Фінляндія, Швеція, Греція, Італія, Іспанія та Португалія.

— Вважаю, що страхова медицина Україні не потрібна, — продовжує депутат-комуніст Юрій Гайдаєв. — Її прибічники радять брати приклад із Росії, де медичне страхування почали упроваджувати наприкінці 1990-х. Але насправді там не так добре, як здається. Непогано страхова медицина пішла в Москві, Санкт-Петербурзі й ще кількох мегаполісах. Але у глибинці досі є великі проблеми.

Реформування медицини має враховувати інтереси людей, а не чиновників-експериментаторів, переконані комуністи. Реформа, яка стартувала, не виправдала себе. Громадяни не отримують належного  лікування. У населених пунктах закривають лікарні, хворим, аби потрапити на прийом, доводиться долати десятки кілометрів. Для відновлення повноцінної медичної системи в неї потрібно направляти не менше 10% бюджету. Не на горезвісне Євро-2012, не на відмивання грошей через злочинні корупційні схеми, а на здоров'я людей.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні проводять не медичну реформу, а сумнівний експеримент"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути