Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2007 15:49

"В Україні нині майже 100 тисяч дітей без батьків"

  Леонід Гармаш: ”Іноземці усиновлюють переважно дітей із хворобами, які важко вилікувати в Україні”
Леонід Гармаш: ”Іноземці усиновлюють переважно дітей із хворобами, які важко вилікувати в Україні”

Український представник американського агентства з усиновлення "Едопшн Плюс Інкорпорейтед" Леонід Гармаш, 68 років, вважає, що Україні варто приймати документи на всиновлення дітей американцями лише від ліцензованих Держдепартаментом США агентств.


Як загалом ставитеся до міжнародного усиновлення?

— Для будь-якої країни пріоритетом є збереження для дитини рідної сім"ї. Якщо ж за певних обставин можливості рости під опікою батьків немає, то найкращим є національне усиновлення. Коли й це виявляється нездійсненним, тоді можна розглядати можливість міжнародного усиновлення.

За статистикою, нині в Україні майже сто тисяч дітей, які не мають батьків. І ця цифра постійно зростає. Нову сім"ю на батьківщині щороку знаходять лише п"ять тисяч, здебільшого віком до року. Інші приречені на життя в дитячому будинку.

Чому саме громадяни США проявляють великий інтерес до усиновлення українських дітей?

— Справді, для американських сімей, які хочуть усиновити дитину, Україна є однією з найпривабливіших країн. 2005-го американці всиновили майже сім тисяч дітей із Китаю, п"ять тисяч — із Росії, три з половиною тисячі — з Гватемали, вісімсот — з України. Цьому сприяють кілька чинників. Наприклад, існування єдиного державного органу з питань усиновлення — відповідного держдепартаменту при Міністерстві України у справах сім"ї, молоді та спорту.  Є також єдиний механізм усиновлення, чіткість у переліку потрібних документів, централізований банк даних дітей. Терміни процесу доволі короткі, дозволено усиновлення громадянам, які не перебувають у шлюбі тощо.

Але ж торік усиновлення українських дітей американцями було призупинено?

— Так, із 19 вересня 2006 року тимчасово припинили прийом документів на усиновлення не лише від громадян США, а й Італії, Іспанії, Німеччини, Франції та Канади. Причина — відсутність інформації про вже всиновлених ними дітей.

Річ у тому, що українським законодавством передбачено збереження за усиновленими дітьми громадянства України до досягнення ними 18 років. Тому наші консульства й дипломатичні представництва контролюють дотриманням прав усиновлених. Усиновителі мають щороку звітувати про умови утримання й виховання дитини, доки їй не виповниться 18 років.

Із 1996 -го по 2003 рік втратили контроль за 1300 усиновленими дітьми

Наприклад, якщо всиновили малюка в чотири роки, то мають надсилати звіти протягом наступних 14 років. Це довго. І призводить до того, що деякі сім"ї з різних причин припиняють так робити. Отже, з"являються "втрачені діти", відшукати яких іноді дуже складно. Особливо якщо сім"я змінила місце проживання — в Америці немає прописки. Українські ж посольства й консульства завантажені щоденною роботою — видачею віз, завірянням документів тощо. Через це з 1996-го по 2003 рік втратили контроль за 1300 дітьми, усиновленими американцями. Причому з року в рік простежувалася тенденція до збільшення кількості таких малюків.

Щоправда, за десять днів після припинення українською стороною прийому документів на всиновлення отримали звітів більше, ніж зазвичай за півроку. Проте є й зворотний бік: іноземці всиновлюють переважно малюків із хворобами, які важко вилікувати в Україні. Отож після припинення процесу всиновлення такі діти позбавлені можливості мати сім"ю й бути здоровими.

Але ж усиновлення припинили не лише через відсутність інформації про дітей, а й через трагічні випадки з малюками з Росії, усиновленими американськими громадянами?

— В Америці в кожному штаті працюють департаменти з питань сім"ї, дітей та молоді. Вони негайно реагують на будь-які випадки порушення прав дитини — як рідної, так і всиновленої. Звісно, інколи система не спрацьовує, і це набуває резонансу. Утім, навіть один випадок жорстокого ставлення до дитини — це вже багато. Будь-яка ситуація з порушенням її прав — трагедія. Тому пріоритетом для Америки, України й інших країн є посилення контролю за умовами утримання й виховання рідних та всиновлених дітей.

Які можуть бути механізми?

— Наприклад, аби до завершення процесу всиновлення батьки-усиновителі були згодні, що їхні прізвища з"являтимуться на інтернет-сайтах у разі неподання або невчасного подання звіту. Це стало б своєрідним методом морального осуду тих, чиє недбале ставлення до своїх обов"язків перешкодило іншим американським сім"ям усиновити дитину з України. Хоча зрозуміло, що вплине це лише на високоморальних громадян.

Одним із правових способів посилення контролю за умовами життя й виховання українських дітей, усиновлених іноземними громадянами, є прийом українською стороною всіх потрібних документів тільки через ліцензовані Держдепартаментом США агентства. Вони є неприбутковими організаціями, оскільки надають послуги соціального супроводу. Зокрема і з питань міжнародного усиновлення. Агентства проходять аудит, підтверджують свою ліцензію, що передбачає дотримання певних правил. Приміром, отримання характеристики про майбутніх усиновителів за місцем роботи і від сусідів. Також агентство дізнається, чи не було судимостей і фактів поганого ставлення до дітей у минулому, проводить професійну первинну перевірку всіх документів потенційних усиновителів, здійснює контроль за умовами життя і виховання усиновлених. Контролює також надання звітів, перевіряє, чи поставлено усиновлену дитину на облік у консульській установі України тощо.

Причому порушення або несумлінне виконання хоча б однієї з цих вимог є приводом для позбавлення агентства ліцензії. А отримати її дуже складно. Наприклад, наша компанія чекала майже два роки. Тому за щонайменшого сумніву у стовідсотковому захисті дитини в новій сім"ї ми не дамо дозволу на всиновлення. До речі, працівники українського консульства підтверджують: передусім клопоту завдають сім"ї, які усиновили дітей, минаючи такі організації.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні нині майже 100 тисяч дітей без батьків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути