вівторок, 24 вересня 2013 05:15

В руках у Януковича і Тимошенко доля асоціації з Євросоюзом

У Криму відбулася десята щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії. Західні політики мали нагоду поспілкуватися з українським президентом Віктором Януковичем перед Самітом Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді 2013-го. Там планують підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Основною проблемою на сьогодні є перебування за ґратами екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Ця тема стала однією з ключових під час обговорень у Ялті.

Підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом у листопаді залежить від трьох сторін — Юлії Тимошенко, Віктора Януковича і Євросоюзу, — переконаний народний депутат 56-річний Анатолій Гриценко.

— Два дні Ялтинської конференції чітко засвідчили: без вирішення питання Юлії Тимошенко Україні у Вільнюсі нема чого робити — Угоду з Євросоюзом підписано не буде.

Щодо Тимошенко — чи справедлива така позиція Євросоюзу? Так, і справедлива, і гуманна. За однієї умови: якщо під тиском із боку Європи до Вільнюського саміту Янукович звільнить Юлію Володимирівну або принаймні відправить її на лікування за кордон. А якщо Янукович упреться рогом і не відпустить, що тоді? Тоді Тимошенко з-за грат може не вийти, доки Янукович не звільнить крісло на Банковій.

А щодо 46 мільйонів громадян України — чи справедлива озвучена Євросоюзом позиція? Моя відповідь: ні. Така позиція ЄС по відношенню до нашої країни є несправедливою. Бо в разі провалу Вільнюського саміту вона позбавляє державу, український народ стратегічної перспективи, у кризовій ситуації залишає нас наодинці зі своїми проблемами, та ще й з розлюченим "стратегічним партнером" на східному кордоні.

Що далі?

Вирішення питання залежить від трьох сторін — Віктора Януковича, Юлії Тимошенко і Євросоюзу. Брюссель свою позицію оголосив.

Тож залишаються двоє — Віктор Янукович і Юлія Тимошенко. Від них обох сьогодні залежить доля усієї країни. Причому не на рік-два, а на багато десятиріч наперед — напевно, вже й за межами людського життя обох політиків.

Від Януковича залежить більше. Бо він при владі й має реальні важелі, аби питання лікування Тимошенко в Німеччині було вирішено швидко. Відтак, усвідомить Янукович міру своєї власної відповідальності за долю країни, переступить через особисте, через образи й амбіції — Угоду з Євросоюзом буде підписано.

Від Тимошенко залежить менше, але без певних кроків з її боку сам Янукович рішення щодо лікування у Німеччині не прийматиме, це очевидно. Відтак, усвідомить Тимошенко міру власної відповідальності за долю країни, переступить через особисте, через образи і амбіції — Угоду з Євросоюзом буде підписано.

Аби питання Юлії Тимошенко було розв'язано позитивно, швидко і не призвело до зриву підписання Угоди з Євросоюзом, "і президент України Віктор Янукович, і екс-прем'єр України Юлія Тимошенко знають, що потрібно зробити в наступні кілька днів", — сказав у Ялті Радек Сікорський, польський міністр закордонних справ. Радек знає, про що говорить.

Уже найближчим часом Янукович і Тимошенко — конкретними діями — мають підтвердити свою особисту відповідальність за долю країни. Вчинять вони так — успіх у Вільнюсі Україні гарантовано. А українці разом з європейцями їх обох вітатимуть, і їх обох згадають у підручниках з історії.

А якщо ні? Якщо через них Вільнюс стане для України провалом?

Для країни це стане сильним ударом. Нам усім буде важко. Втім, життя не зупиниться і Україна виживе. Але думаю, в тій Україні, що виживе й зміцніє, місця для них уже не буде — ні для Януковича, ні для Тимошенко, принаймні на відповідальних постах. Бо ігрища з долею країни — небезпечні.

Сподіваюся, що протягом наступних днів-тижнів рішення й дії Віктора Януковича і Юлії Тимошенко будуть адекватні і правильні. Що в результаті правильних рішень і дій Тимошенко зможе лікуватися в Німеччині, а Янукович підпише Угоду з Євросоюзом.

Анатолій ГРИЦЕНКО, блог на "Українській правді"

Зараз ви читаєте новину «В руках у Януковича і Тимошенко доля асоціації з Євросоюзом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути