середа, 20 січня 2010 17:27

В Іспанії мінятимуть українські водійські посвідчення

Іспанія стала першою країною Європейського Союзу, з якою Україна домовилася про взаємне визнання та обмін посвідчень водія. Переговори тривали з 2006-го. Угода дозволить десяткам тисяч українців, які легально живуть у королівстві, безкоштовно переоформити посвідчення водія. На право перевозити вантажі й пасажирів автобуса достатньо буде перескласти іспит із навичок практичного водіння.

— Таке потрібно було зробити давно. Іспанія подібні угоди уклала практично з усіма країнами, звідки прийняла людей, навіть із Марокко й Алжиром. Тільки українцям не міняли права, — каже 32-річний Андрій Слонський, експерт із правової допомоги українцям в Іспанії. Тут він прожив сім років. — У королівстві важко знайти роботу без авто, тому до місця праці доводиться добиратися машиною. Наші громадяни їздять там з українськими посвідченнями, а вони юридично недійсні. З 2008-го в королівстві запровадили кримінальну відповідальність за водіння без прав. Окрім штрафу в 900 євро, першого разу карають виправними роботами. Денна зарплата українського заробітчанина становить 30–35 євро, а ненове авто можна купити за 200–500 євро. Через те, що заробітчани погано знають іспанську, практично скласти іспити на права не можуть. Та й коштує це більше 2000 євро. Тепер же достатньо телефоном або через Інтернет звернутися до відповідного органа дорожнього руху, домовитися про зустріч. А для обміну зазначити назву провінції Іспанії, де проживаєш, надати номер місцевого ідентифікаційного посвідчення, номери українських паспорта й посвідчення водія, місце і дату його видачі.

Угода набуде чинності через 60 днів після ратифікації обома країнами. Аналогічні переговори Україна проводить з Італією.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії мінятимуть українські водійські посвідчення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути