понеділок, 12 січня 2009 17:23

Цього року врожай буде меншим

Не характерні для останніх трьох–п"яти років морози не повинні погіршити стан озимих. Принаймні таку заспокійливу інформацію оприлюднив Укргідрометцентр.

Хоча на початку січня температура в деяких східних областях опускалася нижче 30-градусної позначки, завдяки достатньому шару снігу втрати будуть незначними. Проте вже зрозуміло, що і без сюрпризів погоди прийдешній хліборобський рік навряд чи стане таким урожайним, як минулий. Міною уповільненої дії під майбутній каравай стане безгрошів"я сільгоспвиробників.

2008 року зібрано рекордний урожай зернових — понад 50 млн т. З одного боку, українські аграрії за рівнем віддачі хлібної ниви наблизилися до показників провідних світових виробників, але, з боку іншого, цей рекорд поставив агровиробництво країни на межу банкрутства. Більшість господарств не отримали очікуваних прибутків або ж закінчили сезон зі збитками через надто низькі ціни на вирощену продукцію. Приміром, за озиму пшеницю на початку жнив торгівці давали селянам 850 грн/т. Але вже через кілька днів ціни стрімко впали до 600 грн, що значно нижче собівартості. На задекларовану Кабміном мінімальну ціну за пшеницю — 816 грн/т — зернотрейдери не зважали, мотивуючи це загальною кризою.

Аграрії будуть економити на добривах і засобах захисту рослин

Приблизно так само обвалилися ціни й на ячмінь та інші зернові. Скажімо, на кукурудзу, якої в Україні 2008-го зібрали приблизно 9 млн т, трейдери правили по 400 грн/т — удвічі, а то й утричі менше, ніж платили рік тому. Отже, восени мало хто з виробників зміг вигідно продати збіжжя. Відтак, господарники не отримали коштів на погашення кредитів, на закупівлю пально-мастильних матеріалів, добрив, виплату заробітної плати — щоб продовжувати комплекс осінньо-польових робіт і закладати фундамент під майбутній урожай.

А як із такими "дивідендами" вести розширене агровиробництво? Як наслідок, уцілому посіви озимої пшениці порівняно з минулим сезоном скоротилися.

Тим часом, зважаючи на зростання цін на матеріально-технічні ресурси, хліборобський сезон-2009 може виявитися одним із найдорожчих. Через безгрошів"я аграрії будуть економити на добривах і засобах захисту рослин. А без них доброго врожаю не виростити. 

Зараз ви читаєте новину «Цього року врожай буде меншим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути