Ексклюзиви
пʼятниця, 06 січня 2017 07:10

У Чорнобильській зоні відчуження створять біосферний заповідник

Автор: Сергій Старостенко
  Нове ­безпечне накриття над зруйнованим реактором ­Чорнобильської АЕС зводили чотири роки. Будівництво ­коштувало ­близько 1,5 мільярда доларів
Нове ­безпечне накриття над зруйнованим реактором ­Чорнобильської АЕС зводили чотири роки. Будівництво ­коштувало ­близько 1,5 мільярда доларів

У кінці листопада введуть в експлуатацію нове накриття над зруйнованим під час аварії 1986-го реактором Чорнобильської атомної електростанції. Про це розповів міністр екології, представник "Народного фронту" 44-річний Остап СЕМЕРАК в інтерв'ю "Радио Вести".

2007 року тендер Європейського банку реконструкції та розвитку на проектування й будівництво укриття виграла компанія "Новарка". Її створили низка французьких, німецьких та українських підприємств. Будівельні роботи почали 2012-го. Нова споруда — так званий конфайнмент — має прослужити 100 років. Її вартість — $1,5 млрд. Гроші брали зі спільного фонду України та 28 країн-донорів — в основному США та Євросоюзу.

"Видатний успіх Міністерства екології за 2016 рік — завершення будівництва і насування нового укриття (тривало 14—29 листопада. — ГПУ) на четвертий енергоблок, — говорить Семерак. — Це — унікальний найбільший рухомий об'єкт у світі (має 165 м у довжину, 110 м — у висоту, важить понад 36 тис. т. — ГПУ). На зону відчуження Україна витрачає щороку близько 2 ­мільярдів гривень. Рік фінансування арки коштуватиме до 600 мільйонів гривень".

2017-го встановлене герметичне накриття мають ввести в експлуатацію. Після цього почнуть розбирати старе і зруйнований енергоблок. Для цього під конфайнментом змонтовані крани, каже міністр: "У планах — повне захоронення всіх радіоактивних відходів і створення на цій території екологічного радіаційно безпечного середовища. Захоронення відбуватиметься на території станції чи зони відчуження. Ще немає чіткого плану дій. Треба провести глибокі дискусії в 2017 році, щоб не пізніше 2018-го почати роботи".

Торік Україна завершила переміщення залишків ядерного палива з трьох незруйнованих енергоблоків ЧАЕС на безпечне зберігання.

"Також 2017-го закінчимо будівництво і введемо в експлуатацію сховище відпрацьованого ядерного палива №2. Воно потрібне, щоб зі старого паливо забрати, обробити і захоронити", — пояснює Остап Семерак.

На сьогодні немає затвердженої програми розвитку як Чорнобильської станції, так і зони відчуження. Міністр додає: "Площа 30-кілометрової зони — 265 тисяч гектарів, як територія держави Люксембург".

Указом президента від 26 квітня 2016 року в Чорнобильській зоні відчуження створений заповідник. У липні Верховна Рада схвалила відповідний закон.

"У міністерстві працюємо над створенням радіаційного біо­сферного заповідника. Основна його функція має бути бар'єрна — захист України від проникнення будь-яких загроз чи забруднення з цієї території. Закон також дає можливість поновити певну господарську діяльність у зоні. Наприклад, будувати там електростанції на відновлюваних джерелах енергії — сонячній, вітровій, з біогазу. Близько 5 тисяч гектарів хочуть орендувати українські й іноземні компанії для розміщення сонячних електростанцій. Варто говорити про Чорнобильську зону не тільки як про зону катастрофи, але й можливого розвитку. У населених пунктах навколо Чорнобиля живуть і працюють у зоні відчуження близько 10 тисяч людей. Вони знатимуть, що матимуть роботу", — зазначає Остап Семерак.

Зараз ви читаєте новину «У Чорнобильській зоні відчуження створять біосферний заповідник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути