Ексклюзиви
четвер, 30 грудня 2021 07:05

"В армії потрібні жінки-медики, хороші менеджери, знавці логістики"

Автор: ВАЛЕРІЙ ШМАКОВ
  Жінка-військовослужбовець гладить собаку в зоні проведення операції Об’єднаних сил на Донеччині 10 грудня 2021 року. 57 тисяч жінок служать і працюють в українській армії. Це один із найвищих показників серед усіх армій світу
Жінка-військовослужбовець гладить собаку в зоні проведення операції Об’єднаних сил на Донеччині 10 грудня 2021 року. 57 тисяч жінок служать і працюють в українській армії. Це один із найвищих показників серед усіх армій світу

— Назріла необхідність створити документ, що дозволить військовим бачити жінок, яких можна задіяти під час захисту нашої держави. Тому народився указ, до якого потрапили понад 100 спеціальностей, — сказав головно­командувач ЗСУ 48-річний Валерій Залужний. — Я хочу заспокоїти жінок. Не треба бігти у військкомат уже завтра. Займати чергу, шукати когось, хто допоможе це все зробити. Ми це реалізуємо планово й поступово.

Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей і професій, які передбачають запис жінок до обліку військовозобов'язаних. Ідеться про придатних за станом здоров'я і віком — від 18 до 60 років. Їх ­можуть залучати до Збройних сил або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний — можуть долучатися до війська лише добровільно за контрактом. Документ набув чинності 17 грудня. Роботодавці повинні проконтролювати, щоб жінки, які працюють на підприємстві, стали на облік. У переліку є такі професії, як програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, співробітники ресторанів і готелів.

— Це дозволяє збільшити кількість особового складу за спеціальностями, в яких жінки можуть бути придатні для військової служби. А в деяких навіть перевершувати чоловіків, — каже військовий експерт Сергій ­ЗГУРЕЦЬ, 53 роки.

— Запис жінок до обліку на військову службу є віддзеркаленням гендерної рівності. Гадаю, жінки сприйняли його позитивно. Він розширює правове поле. Наказ абсолютно правильний. До того ж дозволяє тиснути на противника психологічно.

Не знаю, чи впораються наші військкомати, коли жінки почнуть ставати на облік. Але пройде значно легше, ніж ­2014-го, коли система військкоматів була зруйнована. Зараз у нас є облік військовозобов'язаних. Не думаю, що станеться якась криза, з якою ми не зможемо впоратися — все одно цю роботу треба починати. Впораються комісаріати чи ні — залежить від начальників. Жінки, з якими я спілкувався, сприйняли указ позитивно.

"До наказу ставлюся скептично. Щоб поставити на військовий облік таку величезну кількість жінок, потрібен не один місяць. Можливо, рік. До того часу "або ішак здохне, або падишах", — написала у фейсбуку 42-річна Олена Білозерська, журналістка і боєць Добровольчої української армії. — Жінки в армії об'єктивно не потрібні. Окрім небагатьох, які свідомо хочуть служити. З цивільних необхідні медики, хороші менеджери, знавці логістики. В разі оголошення воєнного стану жінок можна було б задіяти, наприклад, для праці на оборонних підприємствах.

Отже, це — лише взаємні лякалки. Міністерство надзвичайних ситуацій Росії опублікувало інструкцію про похорон у братських могилах загиблих на війні за спрощеною процедурою. Ух, як страшно. В нас вирішили поставити на військовий облік жінок. Явища одного порядку".

Зараз ви читаєте новину «"В армії потрібні жінки-медики, хороші менеджери, знавці логістики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути