Ексклюзиви
четвер, 04 січня 2018 07:05

2018 року два табори патріотів мусять об'єднатися

У 2018-й входимо двома колонами напівсліпців. Кожна бачить лише половину реальності.

У наметах біля Верховної Ради Новий рік зустріли патріоти, які бачать тотальну корумпованість влади та щоденний реванш домайданної України. Вони не мають ілюзій щодо гаранта Конституції, який водночас гарантує недоторканність корупціонерам і катам із попереднього режиму. Найрозумніші з них навіть усвідомлюють, що справа не лише у президенті – що він гвинтик у не ним створеній, але успадкованій системі. Вона задовольняє його, більшість депутатів, членів уряду й олігархію, яка за ними стоїть.

На жаль, мешканці наметів "саакашвілівського майдану" не бачать другий бік реальності. Для них не очевидно, що майже всі ті, хто зараз зображують опозицію чинній владі, породжені цією ж системою. Вони не збираються її руйнувати, лише незадоволені своїм місцем у ній. "Міхофани" настільки зосереджені на тому, як би "звалити злочинну владу", що не здатні продумати навіть першу годину після досягнення мети. Не розуміють, що "валити" має сенс лише за наявності кращої альтернативи. Такої зараз нема. Те, що з міхомайданчика намагається прийти до влади, ще гірше. Ці "лідери" не лише не здатні виграти війну проти Росії, а й не чинитимуть навіть такого опору, як нинішній головнокомандувач. Частина з них напряму залежать від Кремля й працюють на нього. Не кажучи про те, що навіть за наявності здорової альтернативи легітимну владу краще не валити, а переобирати. Це право ми відстояли дорогою ціною.

Десь на Майдані тим часом п'ють каву з цукерками "Рошен" такі ж щирі патріоти, тільки сліпі на інше око.

Вони розуміють, що в процесі "ваління влади" легко можна знищити країну. Тим більше — під час війни з нашим споконвічним ворогом, який не втратив апетитів щодо повернення України в колоніальне стійло. Але з цього посилу роблять неправильний висновок — про необхідність підтримувати чинну владу, якою б вона не була. Вони не здатні впливати на її рішення. Які б патріотичні міркування не зібрали цих людей, у реальності їхні дії будуть трактовані як підтримка розкрадання бюджету, виправдання "вироку" Крисіну (Шевченківський райсуд Києва засудив до 4 років позбавлення волі умовно керівника групи "тітушок" Юрія Крисіна за причетність до вбивства журналіста В'ячеслава Веремія 18 лютого 2014 року. — ГПУ) та інших дій українського "реформованого" кривосуддя. Як карт-бланш на утримання влади 2019-го, якою наступні п'ять років будуть так само зло­вживати.

У дій патріотів із міхомайданчика та патріотів-кавоманів є один спільний результат: хаос у країні й розвал держави, руйнування інститутів влади та законності. Перші намагаються організувати цей хаос тут і зараз, і неадекватні зустрічні дії влади роблять цю задачу не такою вже нереальною. А другі, які за мету ставлять запобігти руїні, на ділі своєю підтримкою олігархічного ладу та корупції лише відтягують неминучий вибух. Що пізніше він станеться, то руйнівнішим буде.

Альтернативою хаосу та кривавій ­міжусобиці може бути лише цивілізована заміна чинної влади шляхом демократичних виборів — на якісно нову політичну силу.

Вона повинна не мати нічого спільного з теперішньою олігархічною системою. Радикалам із наметів варто визнати, що нині треба не валити владу, а зосередитися на формуванні нової сили й готуватися до виборів 2019 року. Кавоманам варто відокремити себе від цієї влади й припинити її підтримувати. Визнати, що захищати її потрібно винятково від насильницького повалення, і погодитися терпіти лише на час до виборів. І так само треба зосередитися на формуванні здорової альтернативи. Тоді сьогоднішні непримиримі опоненти-патріоти з подивом виявлять, що насправді у них спільні цілі. І, дуже ймовірно, на наступних виборах питимуть каву разом, як це було 2014-го.

В обох колон напівсліпих патріотів є ще трохи часу на прозріння та усвідомлення всієї картини того, що відбувається. Це має статися 2018 року. Вірю, що саме цим він увійде до історії. І тоді стане роком нашої головної перемоги.

Євген ДИКИЙ, біолог, колишній командир роти батальйону "Айдар", "Обозреватель"

Зараз ви читаєте новину «2018 року два табори патріотів мусять об'єднатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути