пʼятниця, 01 липня 2011 00:30

Ув'язнення Тимошенко заморозить відносини з Європою

Євросоюз уважно спостерігає за судовим процесом над Юлією Тимошенко. Багато пишуть і говорять про це в європейських медіа. Закономірно, адже від результату цієї справи значною мірою залежать подальші відносини ЄС та України.

Від початку президентства Януковича Євросоюз постійно наголошує на проблемах із демократією та правами людини, які стають у нашій державі дедалі очевиднішими та загрозливішими. Не раз заявляли, що порушення демократичних принципів може зашкодити подальшим взаєминам.

Щоправда, ЄС так само неодноразово і переступав через власні ж принципи. З одного боку, наголошував на проблемах із демократією, з іншого — закривав на це очі, коли йшлося про перспективи підписання Угоди про асоціацію. Можливо, переважають геополітичні міркування, підсилені брутальними спробами Кремля зірвати переговори між ЄС та Україною й затягти її до Митного союзу Росії, Казахстану та Білорусі.

Однак є червоні лінії, що їх Європа навряд чи переступить.

— Ми завершимо переговори з Угоди про асоціацію до кінця року, якщо вони не нароблять великих дурниць, — зауважив недавно під час неформального спілкування посол однієї з впливових держав Євросоюзу. Під останнім він мав на увазі насамперед можливе ув'язнення Тимошенко.

Кримінальне переслідування її та Юрія Луценка є політично вмотивованим — це вже практично офіційна позиція Євросоюзу. Про це заявив недавно у своїй резолюції Європарламент, так кажуть представники Єврокомісії та деяких країн ЄС. "Арештовувати Тимошенко чи ні — ваша справа, однак її арешт ми вважатимемо політичним", — приблизно так сказали генпрокурору Вікторові Пшонці під час його травневої зустрічі з дипломатами країн ЄС та США.

Отож "посадка" Тимошенко та Луценка означатиме для Євросоюзу появу в Україні політичних в'язнів. А це вважають одним із найбільших злочинів перед демократією, який можна порівняти хіба з фальсифікацією виборів. Складно уявити, що після цього діалог між Євросоюзом та українським керівництвом триватиме, ніби нічого не сталося. Бо як ЄС пояснить європейським громадянам підписання Угоди про асоціацію з державою, керівництво якої запроторює до тюрми політичних опонентів?

Найімовірніше, президент Янукович це усвідомлює. Але, переслідуючи Тимошенко, він загнав себе у глухий кут. У разі арешту лідерки БЮТ на українську владу чекає не потрібна їй холодна війна з Європою. А виправдання Тимошенко буде ще одним свідченням замовного характеру її справи. Питання в тому, яку з двох бід обере Янукович.

Утім, ув'язнення опонентки може стати для української влади й гарним приводом "зіскочити" з євроінтеграційного потяга. Момент справді дуже сприятливий. Лідерку БЮТ саджають до в'язниці, переговори з ЄС припиняються, українська влада звинувачує Європу в заангажованості та надмірних симпатіях до Тимошенко — і розвертається до Митного союзу. Олігархи радіють черговій порції дешевого газу, Янукович із полегшенням позбувається зобов'язань щодо проєвропейських реформ і перетворень. Усе стає на свої, природні для його режиму, місця.

Зараз ви читаєте новину «Ув'язнення Тимошенко заморозить відносини з Європою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути