Ексклюзиви
пʼятниця, 15 вересня 2017 06:50

Увага суспільства до торгівлі з ворогом послаблюється

Україна купила з Росії товарів на майже $3 млрд за перше півріччя 2017 року. Це на 41,5% більше, ніж за аналогічний період торік. Найбільший приріст — за рахунок нафти і продуктів її перегонки, зокрема їх подорожчання. При цьому експорт у РФ зріс на чверть і становив майже $2 млрд, повідомила Державна служба статистики.

— Обсяг закупівель із Росії залежить не від бажання України купувати, а від неможливості поставляти наф­топродукти з інших регіонів, — пише аналітик Максим Пархоменко для "Дзеркала тижня".

— Потрібно враховувати критичний, тобто виправданий імпорт. Україні не вдалося цілком замінити російські енергоресурси. Але за роки війни в нас різко впала торгівля з Москвою. Її ринок становив близько 35 відсотків нашого експорту та 40 — імпорту. Зараз ці показники в районі 10 відсотків, — говорить економіст Андрій Новак, 44 роки.

— Збільшення економічних зв'язків із РФ — наслідок послаблення суспільної уваги до торгівлі з ворогом. Як російський, так і український бізнес користуються цим. Тоді як Європа і США застосовують жорсткі санкції проти Росії, Україна збільшує взаємну торгівлю. У наших партнерів виникає запитання, для чого вони нам допомагають, вводять санкції, що завдають їм економічний збиток. Вони все частіше звучать на міжнародних переговорах.

Найбільший торговельний партнер України — Євросоюз. На нього припадає 40% усіх проданих нами за півроку товарів. На Росію — 9%. Також у п'ятірці наших ринків — Туреччина, Індія та Єгипет.

Зараз ви читаєте новину «Увага суспільства до торгівлі з ворогом послаблюється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути