неділя, 04 березня 2007 14:18

Ющенкові завжди має вистачати мудрості

Віктор Ющенко вельми схильний до символічних жестів. Його остання подорож до Грузії засвідчила, що поряд із заснуванням "Мистецького Арсеналу" і реставрацією козацьких столиць президент не проти також відкрити в Україні Музей совєтської окупації. На кшталт відвіданого ним у Грузії. Такі вже віддавна є в балтійських країнах.

Виглядає, що це — імпульсивний і непродуманий жест нашого лідера, оскільки був висловлений спонтанно. Адже якщо замислитися над самим поняттям "совєтська окупація" щодо України, то неминуче загрузнеш в історико-термінологічних хащах. Якщо була "окупація", то вона мала здійснюватися зовнішньою стороною, тобто в нашому випадку — Росією. Формально підсовєтська Україна є складним політичним творивом, у якому не останню роль відіграв саме український елемент. Якщо "совєтська", то вона й досі не закінчилася, оскільки в сучасній Україні владу рад по суті ніхто не скасовував. Відсутність означення "радянський" у назві країни аж ніяк не означає зникнення рад як елемента системи сучасної української влади.

На поверхню знову випливає питання "двох Україн"

А відтак термін "совєтська окупація" може бути застосований лише щодо тих українських земель, які відійшли до складу СРСР внаслідок пакту Молотова—Ріббентропа. І тут, як і у випадку зі статусом вояків УПА та проблемою Голодомору як геноциду українського народу, на поверхню знову випливає питання "двох Україн" — зручного ідеологічного конструкту під назвою "розкол країни".

На жаль, імпульсивне бажання Ющенка перейняти грузинський досвід уже завтра викличе хвилю регіонально-комуністичної контрпропаганди, в якій обов"язково знайдеться місце зачовганим "діагнозам" на кшталт "Ющенко так і не став президентом усієї України". І опоненти президента матимуть свою дріб"язкову стратегічно-ідеологічну рацію, бо вже вкотре впіймали його на необережних висловлюваннях і діях.

Адже одна справа, коли вся країна спостерігає за екстравагантними діями та словами Януковича з Азаровим чи Добкіна з Черновецьким, де є місце хамству, брехні та просто дрімучому невігластву й некультурності. І зовсім інша справа —  Ющенко, якому просто необхідно дотримуватися нових стандартів політичної поведінки. Впіймати Януковича на незнанні літератури чи Азарова на незнанні мови — це чергова констатація того, що всім нам уже відомо. Натомість Ющенкові завжди має вистачати притомності та мудрості. Уже навіть для того, аби не намагатися поквитатися зі складним минулим зопалу й одним махом.

Нині президентові якраз час замислитися над згаяними можливостями та проблемами сьогодення, залишивши історію історикам. Йому першому треба усвідомити й чітко озвучити небезпеку новітньої кримінально-совєтської окупації України, яка останніми місяцями стрімко набирає обертів і відбувається тут і тепер, за межами вулиці Банкової, яку ще позаторік хотіли назвати іменем Гонгадзе. Натомість уже цього року людині, яка його не хотіла захистити —  колишньому генпрокурору Михайлові Потебеньку, — також вельми символічно присвоїли орден Ярослава Мудрого. Цікаво, хто в нас роздає ордени?

Зараз ви читаєте новину «Ющенкові завжди має вистачати мудрості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути