середа, 22 лютого 2012 07:30

Уряду слід радикально міняти економічну політику

Світовий банк оприлюднив нову стратегію партнерства з Україною до 2016 року. Головними проблемами економіки назвав замороження співпраці з Міжнародним валютним фондом, збільшення державного боргу та непомірні видатки з бюджету.

— Рішення про надання кредитів та взагалі про співпрацю МВФ з Україною можуть заблокувати Сполучені Штати, — каже екс-міністр економіки Віктор Суслов, 56 років. — Це проглядається в останній заяві Державного секретаря США Філіппа Ґордона. Він чітко висловився: кредитів не дамо, бо маєте проблеми з демократією. У перекладі з дипломатичної мови це означає економічні санкції. Слідом за Штатами може піти і Євросоюз, який не раз висловлював стурбованість щодо політичних процесів і переслідування опозиції в Україні.

Але не все залежить від політичної позиції Америки і Європи. Україна не виконує своїх зобов'язань перед міжнародними фінансовими організаціями. Постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр минулого тижня зазначив, що український уряд не дотримується узгоджених показників рівня дефіциту бюджету, відмовляється від підвищення комунальних тарифів, а державний борг зростає — з 2007-го збільшився удвічі.

Більша частина зовнішнього боку держави припадає на приватний сектор. Цього року уряд має сплатити за боргами 8,2 мільярда доларів із 50 мільярдів. Але треба врахувати особливості української політики. Коли приватним банкам загрожує банкрутство, уряд береться покривати їхні борги за рахунок державного бюджету. 2009-го на таку рекапіталізацію пішло близько 20 мільярдів гривень. Чотири фінустанови націоналізували. Це хибна, соціалістична практика. Держава не мусить відповідати за прорахунки фінансових структур.

Уряду слід радикально міняти економічну політику. Насамперед вирівнювати торговельний баланс, захищати власного товаровиробника і внутрішній ринок. Проводити політику експортозаміщення та виготовлення кінцевої продукції. Повністю змінити соціальну політику — проблеми кризового періоду перекласти на багаті прошарки населення. До речі, навіть МВФ це підтримує. Він пропонував урядові запровадити прогресивну систему оподаткування. Але його вчергове не послухалися.

Зараз ви читаєте новину «Уряду слід радикально міняти економічну політику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути