вівторок, 13 жовтня 2009 19:47

Уряд підвищує зарплати бюджетникам

  Юлія Тимошенко каже, що вводить надбавку за стаж працівникам санепідемслужби
Юлія Тимошенко каже, що вводить надбавку за стаж працівникам санепідемслужби

В Україні вперше реалізують проект адресної підтримки службовців, про яких держава не надто дбала, відколи здобула незалежність: учителів, бібліотекарів, медиків, працівників санітарно-епідеміологічної служби, листонош. Із цією метою уряд реалізує кілька програм.

Минулого тижня глава уряду Юлія Тимошенко повідомила, що посадові оклади поштарів із 1 жовтня вже збільшено на 50%. Вона відзначила, що спільним лихом поштових працівників стало примусове скорочення їхнього робочого дня і, відповідно, зарплати. Уряд береться змінити ситуацію.

Поки що збільшувати зарплати передбачають за рахунок Резервного фонду. На найближчому засіданні Кабінету Міністрів розглянуть пакет документів, який дасть змогу захистити здоров"я і безпеку праці листонош, а також розширити перелік послуг, що їх надає пошта.

— Я за те, аби зробити все, що можливо на державному рівні, й дати "Укрпошті" додаткові можливості надавати послуги, — каже Тимошенко. — Я надзвичайно зацікавлена в тому, щоб забезпечити вас роботою і, як наслідок, отримувати додаткові прибутки.

Уряд утвердив порядок доплат працівникам Державної санітарно-епідеміологічної служби за вислугу років.

— Ми вводимо і для вас, і для всіх працівників системи охорони здоров"я цю довгоочікувану надбавку за стаж, — повідомила прем"єр.

У Кабміні уточнюють: залежно від трудового стажу розмір доплат становитиме 10–30% посадового окладу.

— Усе це проводитиметься у вигляді доплат до зарплат, а коли економіка стабілізується, то ми переведемо це в оклади... Також будуть захищені й інші категорії шляхом збільшення рівня зарплат від 10 до 12 відсотків, — пояснила Тимошенко.

Країна вже подолала першу хвилю економічної кризи

Раніше уряд ухвалив рішення про збільшення зарплат бібліотекарям приблизно на 30%, учителям — 32,5%.

— Для всіх учителів країни ми плануємо підняти зарплату з 1 січня 2010 року відразу на 22,5 відсотка і потім іще на 10 — протягом року, — сказала Тимошенко.

Уряд розглядає питання про збільшення ставок працівників культури. При Кабінеті Міністрів створили кілька робочих груп, у кожній із яких представлені рядові службовці. Прем"єр-міністр вважає, що лише в прямому контакті з людьми, від яких залежить майбутнє України, можна вирішити накопичені проблеми. Передусім — питання фінансового і матеріально-технічного забезпечення.

Започатковані Юлією Тимошенко галузеві програми цілком реалізовуються, вважають економісти.

У масштабах держави йдеться не про такі великі гроші, відзначає експерт Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Просто до Тимошенко ніхто з представників української влади по-справжньому не цікавився реальним рівнем життя тих, кого завжди зараховували до інтелігенції. Прем"єр намагається повернути цим людям гордість за свою професію і відчуття захищеності з боку держави. Адже саме вчителі, лікарі, бібліотекарі, листоноші в Україні є справжніми держслужбовцями, вважає глава уряду. Вона визнає, що від роботи цих людей залежать розвиток і національна безпека країни.

— Такі кроки (підвищення зарплат. — "ГПУ") робити сьогодні в державі, де тільки половина бюджету виконується, надзвичайно важко, — зазначила Тимошенко. — Проте держава зобов"язана взяти на себе цю місію. Тим паче, що країна вже подолала першу хвилю економічної кризи.

Експерти Міжнародного валютного фонду зазвичай різко критикують програми підвищення зарплат у період кризи. Але цього разу вони не дорікають Тимошенко. Вважають, що адресна допомога службовцям цілком до снаги Україні. На відміну від прийнятого недавно Верховною Радою в першому читанні законопроекту про тотальне збільшення соціальних виплат. Адже рішення депутатів призведе лише до стрімкого зростання зарплат найзабезпеченіших українців, але, як і раніше, майже нічого не дасть бідним прошаркам. При цьому створить непосильний тягар для держбюджету.

МВФ, як і уряд, категорично проти "збагачення багатих". Але підтримує Тимошенко в намірі підвищити рівень життя тих службовців, котрих за Незалежності через неувагу влади відкинуло до межі бідності.

Зараз ви читаєте новину «Уряд підвищує зарплати бюджетникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути