Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2006 18:10

Уряд хоче менше витрачатися на новонароджених?

Уже традиційним для уряду Януковича стало поширення інформації, яка викликає в суспільстві обурення і яку після цього починають активно спростовувати. Черговою стала заява заступника міністра фінансів Сергія Рибака про те, що допомогу при народженні — 8,5 тис. грн — повинні одержувати лише небагаті родини.

Чиновник розтлумачив: ці гроші платитимуть, якщо сукупний місячний доход сім"ї за півроку до появи дитини не перевищував 5 тис. грн. Якщо в родині є три непрацездатні особи, цифра зростає до 6 тис., якщо понад три — до 7 тис. грн.

— Наша родина належить до середнього класу, — обурюється киянка Олена Матейко, 32 роки. — Ми чекаємо на другу дитину. Сімейний бюджет зараз перевищує оті 5 тисяч. Але ж у нас є ще син-другокласник, батьки-пенсіонери, яких ми утримуємо.  Не розумію, чому моє майбутнє дитя позбавляють цієї матеріальної допомоги.

Я б такому заступникові надавав по одному місцю

Категорично проти урядової ідеї висловився екс-віце-прем"єр В"ячеслав Кириленко. Однак доктор економічних наук Елла Лібанова, 55 років, з Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ думає інакше:

— Підвищення розміру виплат при народженні дитини справді призвело до збільшення народжуваності, — каже вона. — Здебільшого поповнення очікують молоді родини. А вони рідко мають великі доходи. Тому така диференціація виплат є розумним рішенням із погляду соціальної справедливості.

Утім, майже відразу після заяви Сергія Рибака урядовці взялися її спростовувати.

— Жодного обмеження з виплат коштів при народженні дитини немає, і бюджет 2007 року — бюджет соціально спрямований, — сказав перший віце-прем"єр Микола Азаров, 58 років. Він в усьому звинуватив пресу, яка нібито все перекрутила і додав, що "проти уряду досить часто використовуються недобросовісні прийоми". Один із лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов, 55 років, висловив своє невдоволення  Рибаком так:

— Я б такому заступникові надавав з величезним задоволенням по одному місцю.

Складається враження, що не за саму пропозицію, а за її необережне оприлюднення.

Зараз ви читаєте новину «Уряд хоче менше витрачатися на новонароджених?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути