вівторок, 21 травня 2019 00:50

"Юрист Януковича" повернувся в Україну

— Зеленський відчуває нестачу сил у боротьбі з Порошенком. Йому потрібні його особисті вороги, — говорить політолог Віктор Небоженко, 65 років.

19 травня повернувся в Україну 45-річний Андрій Портнов. Колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича відповідав у ній за юридичний супровід. Після Революції гідності виїхав у Австрію.

"Понад п'ять років я не був у своїй країні. Хочу дати сигнал тисячам людей, які залишили державу. Час повертатися", — пише він у соціальній мережі "Телеграм".

Генпрокуратура розшукувала Портнова за причетність до вбивств активістів на Майдані. 6 березня 2014-го ЄС заморозив його активи. У жовтні 2015 року Суд Євросоюзу у Люксембурзі зняв санкції, а Печерський райсуд Києва зобов'язав слідство припинити розшук Портнова.

З лютого 2018-го прокуратура Криму перевіряє його причетність до підготовки постанови Верховної Ради півострова щодо нібито небажання жителів Криму підписувати Угоду про асоціацію України та ЄС, яка з'явилася в перші дні окупації. Служба безпеки України почала провадження за статтею "державна зрада".

— За влади Порошенка на Портнова відкрили вісім кримінальних справ. І не підтвердили жодну, — каже Віктор Небоженко. — Все залежить від того, як хто приїхав Портнов — як "регіонал" чи адвокат, який влаштує переслідування елітних корупціонерів. Він є не стільки політичною фігурою, як юридичною машиною. Працював на різну владу (у 2005–2010 роках був головним юристом команди Юлії Тимошенко. — ГПУ). Зеленському самому не хочеться піддавати утискам оточення попередника, тому робитиме це чужими руками.

Олігарх Ігор Коломойський повернувся в Україну в ніч проти 16 травня. Прилетів із Тель-Авіва до Дніпра.

Того ж дня під вечір прибув до Києва. У ресторані в центрі столиці зустрівся з нардепами від групи "Відродження" Віталієм Хомутинніком, Андрієм Шипкою та Євгеном Гєллєром, бізнесменом Павлом Фуксом. А також із другом і співвласником "95-го кварталу" Тімуром Міндічем, повідомили журналісти програми "Схеми".

— Я вирішив найближчі п'ять років прожити в Україні, — каже Коломойський.

Він не був в Україні від червня 2017 року. Жив у швейцарській Женеві й ізраїльській Герцлії.

Зараз ви читаєте новину «"Юрист Януковича" повернувся в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути